Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Irina Palm

Känsligt spel av Marianne Faithfull i titelrollen, i övrigt anorektiskt pluskonto.

OriginalTitle: Irina Palm. Genre: Drama. DirectedBy: Sam Garbarski. Actors: Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Kevin Bishop, Jenne Agutter. Country: England/Tyskland/Frankrike. PublishYear: 2006.
Sextioåriga änkan Maggie är besläktad med Vera Drake i Mike Leighs kända film. Ordinär medelklasskvinna tar av altruistiska skäl på sig ett föraktat och motbjudande jobb. Här slukar en svårt sjuk sonsons läkarvård pengar, men hans desperata farmor är beredd till allt för att rädda honom, inklusive att mot hygglig veckolön masturbera kunder på en porrklubb i Londons Soho.
Snart står männen i kö för att få pröva på Maggies ryktbara handtrallor. Själv är hon inte sen att utveckla en besvärande " penisarmbåge”.
Den tragikomiska handlingen saknar inte berörande inslag, framför allt inte ifråga om Faithfulls porträtt av en kantstött och kuvad kvinnas väg till självinsikt, kamp för sin integritet och uppror mot moralisk skenhelighet.
Trafiken på porrklubben tycks intensiv, fast i det ymniga flödet av ytliga, tv-stereotypa närbilder av hjältinnan och den hårdkokte ägaren med gott hjärta försvinner hanteringens bakgrund och verkliga sociala ansikte.
En vanprydande, misogyn kliché utgörs av tre nyfikna, elaka och skvallerlystna väninnor till Maggie, riktiga monster, och ständigt inklippta i skeendet på duken som en kommenterande kör. Regin är som bäst oinspirererad och konventionell; underträffas dock med god marginal av musiken, en monoton, pseudojapansk smörja.
Gå till toppen