Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Syndafall utan frälsning

I Svenska Akademiens och Brombergs serie med Nobelklassiker har Horace Engdahl gjort ett överraskande val bland Albert Camus böcker. ”Fallet” är ett av Camus minst lästa och diskuterade verk.

Albert Camus (1913¿1960) belönades med Nobelpriset i litteratur 1957. Han slog igenom med ¿Främlingen¿ 1942. Foto: Daniel Frasnay
Det är lika otippat som begripligt att Horace Engdahl & co valt romanen ”Fallet” för att representera Albert Camus i Brombergs serie Nobelklassiker. I skuggan av ”Främlingen”, ”Pesten”, ”Myten om Sisyfos” och större delen av en sönderläst produktion, framstår ”Fallet” som ett av hans minst klassiska verk. Ett av de minst lästa och diskuterade. Svenska Akademien har anledning, och kanske också möjlighet, att ändra på det. Som en retroaktiv Nobelkommitté, med avseende på titlar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen