Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabbmaten regerade på nyårsdagen

Ut: humrar och champagne. In: fett och kolhydrater. På nyårsdagen är det snabbmatsrestaurangernas tur att toppa omsättningen.

Alexandra Kindvall jobbar extra på Stippes, som har fem personer i tjänst under nyårsdagen, två fler än vanligt. Stjepan Rasic jobbar vid stekbordet.Bild: Foto: Johan Bävman
Stjepan Rasic var kanske inte gladast av alla på nyårsafton. Men det är han på nyårsdagen. Trots att han tillbringar den på jobbet, i ett tätt dis av bacon, hamburgare och pommes frites-frityr. Som krögare på klassiska Stippes vid Triangeln i Malmö har han laddat upp rejält med extra personal och extra inköp.
På tisdagen räknade han med att öka sin dagskassa med femtio procent.
– Folk har firat, sover länge och är hungriga när de vaknar, säger han och sträcker ut armarna i någonting mitt emellan kram och målvaktsställning:
– Då står vi här och väntar på dem.
Vid ett fönsterbord glufsar en ung kvinna hamburgare i paljettlinne, den matchande paljettväskan ligger på bordet. Hon vaknade för någon timme sedan, vid tre på eftermiddagen, och kom direkt hit tillsammans med de båda vännerna som äter samma sak.
En strid ström av hålögda, bleka och i vissa fall fortfarande mycket uppsluppna gäster kommer för att få sina kaloribomber med oceaner av bearnaisesås.
– Är det bara vi som har öppet i dag? hojtar Stjepan Rasic från stekbordet.
Dagen efter en av årets största fester lämnar de flesta restauranger walk-over, men även på thaikrogen Panomrung på Möllevången i Malmö är det fullt.
– Många är hungriga men alla har stängt. Då är det bra för mig att ha öppet, säger krögaren Pornthip Lasa.
Hennes vuxna dotter brukar hjälpa till vid sidan om universitetsstudierna, men i dag har hon fått ringa in extrapersonal.
– Hon festade igår, så hon orkar inte, säger Pornthip Lasa och skrattar.
På Erikslust Pizzeria är borden tomma, men hela tiden kommer nya kunder för att hämta pizza, allihop i joggingbyxor.
– Det har blivit tradition att äta pizza dagen efter nyårsafton. Så var det inte för tio år sedan, men det har blivit så därför att alla andra restauranger är stängda, säger krögaren Hamed Hemmat, som räknar med en 25-procentig ökning av omsättningen under nyårsdagen.
– Hittills har det varit lite mindre än jag tänkt. Men de kommer nog.
Bäst går kebabpizzorna. Light-ostarna och fiberbottnarna går inte alls.
– Ingen vill ha sådant i dag.

Fet mat dagen efter

Teorierna går i sär om varför vi blir sugna på fet mat efter att ha druckit mycket alkohol. Vissa experter hävdar att det i själva verket är saltet i maten som kroppen behöver, eftersom kroppen drabbas av saltbrist tillsammans med vätskebristen som uppstår efter överdrivet drickande. Enligt Gunnar Ågren, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet och alkoholläkare, finns nya hypoteser om att fettsuget snarare beror på att samma receptorer i hjärnans belöningssystem påverkas av den feta maten som av alkoholen.
Gå till toppen