Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hanna var ingen strejkledare

I Nationalteaterns progghit är Hanna från Arlöv en ”tant på femti” som är kommunist och strejkledare på ett tvätteri. Men den verkliga Hanna på tvätteriet strejkade inte och bodde aldrig i Arlöv.

Hanna Löv, omsjungen tvätteriarbetare.Bild: Arkivfoto: Ola Nilsson
Under valupptakten 1973 intervjuade tidningen Proletären Hanna Löv, en 51-årig tvätteriarbetare som tyckte att det var outhärdligt varmt på jobbet. Proggbandet Nationalteatern lät sig inspireras av intervjun och låten ”Hanna från Arlöv” blev en succé.
Texten handlar om en ung flicka som får jobb på tvätteriet där alla håller på att svettas ihjäl, om en vild strejk för att få en fläkt installerad, och om ”chefens profit”. En jugoslav får sparken, men Hanna vågar ledningen inte ge sig på, och till slut blir det en fläkt, om än en ynklig sådan.
Låten nämner inte att tvätteriet på Strömgatan i Malmö – några hundra meter från Arlöv – på 70-talet tillhörde statliga Förenade Fabriksverken (FFV) och tvättade kläder och linne från sjukhus och andra offentliga institutioner.
För tio år sedan letade Sydsvenskan upp Hanna Löv som då berättade att hon aldrig varit kommunist och att det aldrig var någon strejk på det statliga tvätteriet under hennes år där. Inte heller installerades det någon fläkt, fast det hade behövts.
– Det var så varmt att kläderna satt rent klistrade på kroppen redan till lunchtid, berättade Hanna Löv för Sydsvenskan 1996.
Hanna Löv bodde i Malmö, aldrig i Arlöv. Hon kom ursprungligen från Tollarp i Hörbytrakten, och flyttade tillbaka dit i mitten av 1980-talet efter att hennes man avlidit. Hanna Löv själv gick bort för snart tre år sedan.
Det statliga tvätteriet på Strömgatan bytte ägare några gånger och hamnade till slut i det danska bolaget Berendsens ägo. För drygt fyra år sedan stängde Berendsen tvätteriet för gott.
Låten däremot lever vidare, nu finns den till och med på Youtube:
Gå till toppen