Malmö

Hett just nu: 40-gradig yoga

Det är kallt och isigt i Malmö. Några minusgrader och ordentliga vindar gör att den verkliga temperaturen drar sig neråt femton minus. Men på Gråbrödersgatan tinas kroppar och sinnen upp.

Bild: Foto: Leif Å Andersson
MALMÖ. Mer än 45 minuter innan passet börjar kommer de första. När Mine Taylan, som driver Bikram Yoga Malmö, går in i salen ligger 29 personer på yogamattor i olika färger. De flesta har handdukar under sig och är mer eller mindre lättklädda. Alla är barfota.
– Varmt välkomna, säger Mine Taylan.
Elementen längs ena långsidan av rummet är brännheta. Bikramyoga utövas i 40 graders värme.
– Meningen är att använda värmen som ett hjälpmedel för att hålla blodcirkulationen öppen, säger Mine Taylan.
Boel Andersson har tränat yoga sedan 1999. Bikramyogan har hon varit på fem gånger, tror hon. Hon märker redan skillnad, kroppen är mjukare.
– Bikram är himla annorlunda, nästan meditativt. Värmen gör att man blir väldigt mjuk och man är inte rädd för att skada sig, säger hon.
In från kylan har också Rani Nair kommit. Hon jobbar som dansare och koreograf och använder bikramyogan som komplementträning.
– Idag såg jag verkligen fram emot att komma hit och bli varm, säger hon. Första gången jag gick in i träningssalen kände jag att här vill jag vara. Jag trivs verkligen i den här värmen.
Träningsformen funkar lika bra på sommaren försäkrar Sara Culler, också hon bikramfrälst.
– Att slänga sig i havet efteråt, det finns inget bättre, säger hon.
Hon menar dessutom att toleransnivån för värme höjs efterhand. En riktigt varm sommardag är det lättare att hantera värmen utomhus efter ett träningspass.
Mine Taylan går runt i rummet. Hon leder övningarna, gör dem inte själv, men pratar nästan oupphörligt. Hon har full kontroll över 30 kroppar.
Jupitergreppet. Deltagarnas händer pekar upp mot det vita taket, som 29 pistoler.
– Andas med näsan, stäng munnen, uppmanar Mine Taylan. Bara om du är jätteförkyld får du andas med munnen. Släpp bak huvudet och låt det hänga. Var inte rädd – det sitter fast.
Svetten pärlar sig på sträckta armar och utsträckta ryggar. Tunna tröjor sitter klistrade på sina bärare.
– Koncentrera er, titta på en punkt. Flackar blicken, flackar sinnet, säger Mine Taylan.
Bikram Yoga Malmö försöker vara ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Ekologiska träningskläder och yogamattor finns att köpa. Fjärrvärme driver luftsystemet som dessutom återanvänder den redan återanvända värmen.
Blåsten piskar de gående ute på lilla Gråbrödersgatan. Obrydd om hur många meter vinden tar sig per sekund tränar Sara Culler i bikini.
– Det är lite som en Thailandsresa i miniatyr, säger hon. Fast billigare och bättre för miljön.
Gå till toppen