Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö prisbelönt för satsningarna på solceller

Malmö har fått priser för sina satsningar på solceller och solvärme på ett flertal kommunala byggnader. Mellanhedsskolans solcells-anläggning fick Svensk Solenergis pris som årets anläggning 2007.

På Tekniska museet i Malmö finns 515 kvad-ratmeter solceller, varav 150 kvadratmeter på fasaden. Museet fick Solel-programmets pris för bästa solcellsanläggning 2006 i konkurrens med ett tjugotal andra anläggningar runt om i landet.
På Augustenborg finns totalt 100 kvadratmeter solceller, på tak, fasad och som solavskärmning. Hela solenergianläggningen är utformad som en demonstrationsanläggning med gångbroar längs taken och med möjlighet till guidade turer. På Augustenborg finns även en hybridanläggning som producerar både el och värme från solenergi.
I Kårhuset på gamla Kajplats 305 i Västra hamnen finns också en solcellsanläggning som har ett pedagogiskt värde eftersom solcellerna bidrar till att öka studenternas medvetenhet om förnyelsebar energi och som kan bli en del av utbildningarna vid Malmö högskola.
Solvärmeanläggningar med solfångare finns på Heleneholm, kopplade mot fjärrvärmenätet, på äldreboendet vid Ola Brorssons väg, Stensjöns äldreboende och Augustenborg där systemet omfattar 450 kvadratmeter plana solfångare. Anläggningen värmer upp vatten från den kalla sidan på fjärrvärmenätet och pumpar ut det på den varma sidan.
Segevångsbadet värms upp av solenergi, av enkla så kallade poolsolfångare.
Framställningen av värme med hjälp av solfångare kan redan i dag göras till ett pris som är konkurrenskraftigt med de flesta uppvärmningssystem.
För att el från solceller ska kunna bli ett konkurrensvänligt alternativ utan bidrag krävs dock att priset på solceller går ner kraftigt.
Läs alla artiklar om: Hållbara Malmö
Gå till toppen