Malmö

Modigt skånskt mode

Med Möllevången som nav har Malmö fått en egen plats på modekartan. Här följs inte trenderna – det skapas nya. Och små uppstickare samsas med etablerade formgivare.

MALMÖ. Det skånska modet växer och i Malmös bördiga kulturmiljö frodas nya kläddesigner. Klädfokuserade utbildningar som Tillskärarakademin och Malmö Fashion College och trettio minuters tågresa till Köpenhamn med sin designskola, modevecka och tekniska utbildningar, gör Malmö till en aktiv modestad.
Många mindre designmarknader, som Stajl by Malmö, Merkado och Distro, har under de senaste åren tillkommit och givit små klädskapare möjlighet att visa upp och sälja sina alster.
Ständigt poppar det upp nya småmärken med skånsk bas. Många söker sig till Malmö där det finns möjligheter för nykomlingar, bland annat med hjälp av butiker som Tjallamalla och House of Tillskärarakademin.
Det är omöjligt att inte nämna Möllan när man pratar om Malmös kreativa uttryck. Stadsdelen Möllevången är känd just för sin mångfald av konstnärer, musiker och designer.
På många sätt kan man i stadsdelen identifiera ett modeintresse som skiljer sig från det som finns i andra större städer.
– Här skapar man trender, mer än man följer dem, förklara Joakim Bergström som själv är verksam designer på Möllan och rör sig i fler konstnärliga kretsar än han kan hålla reda på.
På många sätt kan man se Möllan som en sorts puls som injicerar resten av staden med sin kreativitet. Området där konstnärligheten aldrig lägger sig för att sova.
En nisch som trivs bra i södra Sveriges huvudstad och alldeles ypperligt på Möllan är ekologiskt mode. Återvinning, ekologi och rättvisa arbetsförhållanden har fått en egen dimension i klädskapandet.
Flera lokala märken, som Righteous Fashion och Eka, inriktar sig helt, eller lägger stor vikt vid, miljövänlig produktion och materialval.
Men Malmö är inte bara små märken, gör-det-själv-mode och ekofashion, det finns även större aktörer som med sin internationella handel och starka varumärken sätter Malmö på kartan som modestad. Sydsvenskan presenterar här ett urval små och stora designer som är aktiva på den lokala modescenen.
Gå till toppen