Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadsbussar lämnar plats åt bostäder

Natten till den 15 september körs alla stadsbussar ut ur Malmö centrum. Det hundra år gamla garaget vid Celsiusgatan töms.

MALMÖ. Veolia som har uppdraget att sköta hälften av Skånetrafikens bussnät i Malmö flyttar till Volvo Trucks anläggning vid Västkustvägen, nära Spillepeng.
Volvo Truck bygger nytt på Toftanäs.
Den andra bussentreprenören, Arriva, finns redan i Pripps gamla lokaler nära Sockerbruket i Arlöv.
Det blir en komplicerad flytt för Veolia med 300 anställda och 130 fordon. Företaget har utsett en speciell projektledare, Christer Karlsson, som ska se till så att alla fordon kommer på plats och att tekniken fungerar.
Han säger att den nya anläggningen inte innebär någon större skillnad på kostnader eller arbetsmiljö.
– Det kan bli lite annorlunda och fräschare för personalen. Men det är naturligtvis bättre att vara mitt i stan, säger han.
Det stora problemet med den nya arbetsplatsen är att bussförare och annan personal måste ta bilen dit. Det är dåligt med bussförbindelser och det kan inte Veolia påverka trots att företaget står för halva stadstrafiken. Skånetrafiken beställer servicen och bestämmer hur den ska fungera.
Kommunen har sagt upp kontraktet för den gamla anläggningen. Garaget ligger i utkanten av Norra Sorgenfri. Det är ett gammalt industriområde som ska förvandlas till brokiga bostadskvarter. Ett visionsprogram presenterades för ett par år sedan. Nu har detta utvecklats till ett mer konkret planprogram som stadsbyggnadsnämnden ska behandla inom kort.
Busskvarteret innanför Föreningsgatan–Celsiusgatan och Industrigatan blir det första som förvandlas.
Gå till toppen