Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne vill ha tillbaka alkotester i hamnen

Regionstyrelsen i Skåne uppvaktar justitiedepartementet för att det ska bli möjligt att låta väktare sköta alkoholkontroller i hamnarna, på det sätt som skedde i Ystad 2007.

Under maj–september 2007 ertappades 127 lastbilschaufförer med för mycket alkohol i blodet vid de kontroller som då utfördes i Ystad hamn av vaktbolag. Verksamheten stoppades av Rikspolisstyrelsen, eftersom bara poliser får utföra alkotester i trafiken.
Region Skånes inställning är att lagen snarast bör ändras så att denna typ av kontroller blir tillåtna, skriver regionen i brev till justitiedepartementet.
– Skåne är en transitregion med intensiv trafik. Att göra allt som är möjligt för att säkra att dessa transporter inte utgör en fara för människor eller miljö måste ses som mycket viktigt. Vi vill understryka vikten av att regeringen skyndsamt hanterar denna fråga så att vi så fort som möjligt kan se till att onyktra förare stoppas, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).
Gå till toppen