Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatan: Jerringpriset större än Guldbollen

Zlatan Ibrahimovic njöt över att vara Idrottsgalans största stjärna och han fick stora applåder när han mottog utmärkelsen för Årets manlige idrottar och fullbordade kvällen med att få Jerringpriset.

Något tal hade han inte förberett påstod han:
– Jag försöker ändå. Priset går rakt in i hjärtat eftersom det är svenska folket som röstat, sa Zlatan.
Det var inget snack om vem som spred störst stjärnglans över Idrottsgalan. Alla andra, från prins Carl Philip till Carolina Klüft, vällde in på den röda mattan som ledde in i Globen i en enda stor klump. Det var politiker, tv-kändisar, idrottsledare och sportstjärnor i mångdubbla led. Alla trängdes de för att komma in till Idrottsgalan.
Men när Zlatan Ibrahimovic skulle vandra in till middagen tömdes hela mattan på människor innan Interstjärnan gjorde entré med sin gravida sambo Helena Seger och slog sig ned till bords bredvid ryttarstjärnan Malin Baryard-Johnson.
Han tyckte 2008 har fått en fin inledning:
– Hittills har det börjat bra, två mål i söndags, och snart en ny familjemedlem. Jag hoppas det fortstätter med ligan, Champions league – och sen kommer EM också.
Ibrahimovic, med familj, flögs in till Stockholm från Milano i ett specialchartrat plan som en hemlig sponsor betalat.
– Det är kul att vara här. Kul, men annorlunda, summerade Zlatan samtidigt som presshorden flockades kring honom och vakterna fick göra rätt för löningen.
Under galan prisades han två gånger om. Ibrahimovic blev årets manlige idrottare och svenska folket röstade fram honom till Jerringpriset. Just det priset betydde mycket för Zlatan:
– Det priset går rakt in i hjärtat eftersom det är svenska folket som har röstat. Därför är det större än mina guldbollar som jag har där hemma.
– Det är viktigt när jag spelar att jag får publikens stöd och fokets stöd. När jag får sån här cred från dom blir jag bara extra taggad och vill prestera mer.
Interanfallaren vann telefonomröstningen före Susanna Kallur, Anja Pärson, Carolina Klüft och Mattias Ekström, Ibrahimovic fick totalt 31 procent av rösterna.
– Jag menar, kolla på de andra fyra som var med, kolla på vad de har gjort under 2007. Alla är värdiga vinnare. VM-guld är större än scudetton, men jag har en del scudettos så jag kan bygga på där...
– Man känner sig stolt, egentligen står jag här och babblar, jag har inga ord att säga. Det känns stort, större än stort.
Under galan snuvade Zlatan också Stefan Holm, Mattias Ekström och Nicklas Lidström på priset som bäste manlige idrottare. Och fick en minutlång stående ovation från Globen.
– Nu överdriver ni, tyckte Zlatan och log som bara Zlatan ler.
När publiken till slut satte sig ned sade han:
– Jag vann scudetton med Inter och har utvecklas som spelare under 2007. Jag vill fortsätta att utvecklas under 2008.
Ibrahimovic sade inför galan att han såg fram emot att få samtala med kungafamiljen och andra idrottsstjärnor. Vid Ibrahimovic bord fanns bland andra prins Carl Philip, Charlotte Kalla, Malin Baryard, Carolina Klüft, Stefan Holm, Anja Pärson och Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson.
– Det kändes annorlunda än fotbollsgalan, mycket folk, vad ska man säga, mer viktigare folk. Man får träffa andra idrottsstjärnor också. Nu såg man dom live...det kändes stort.
Men ingen av de andra hade vakter vid röda mattan. Inte ens prinsen.
Å andra sidan hade han ju inte gjort två mål i helgen.
Jerringpriset för 2007 gick till Zlatan Ibrahimovic.
Han fick 31 procent av rösterna och vann före friidrottsstjärnan Susanna Kallur.
Ibrahimovic har inte gjort mål i fotbollslandslaget sedan oktober 2005, men har dominerat med sitt Inter i Italien. Ibrahimovic var Milanolagets stjärna när Inter vann ligatiteln under 2007.
Hela topplistan i Jerringpriset:
1) Zlatan Ibrahimovic, fotboll.
2) Susanna Kallur, alpint.
3) Anja Pärson, alpint.
4) Carolina Klüft, friidrott.
5) Mattias Ekström, bilsport.
6) Nicklas Lidström, ishockey.
7) Therese Alshammar, simning.
UTMÄRKELSERNA
Årets manlige idrottare: Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Årets kvinnliga idrottare: Anja Pärson, alpint
Årets nykomling: Jens Byggmark, alpint.
Årets prestation: Carolina Klüft, friidrott.
Årets lag: Mixedstaffetlaget, skidskytte
Årets ledare/tränare: Anders Pärson, alpint
Årets idrottare med funktionshinder: Anders Olsson, simning
Årets hederspris: Sven Tumba
Sportspegelns pris: Jessica Lennartsson, Andreas Berg, dans
Gå till toppen