Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inredarens bästa förvaringstips

Gammaldags skafferier, inbyggda diskställ och färgmatchade askar. Inredningsarkitekten Monica Riton har många tips på förvaringslösningar som ger bättre ordning och reda i hemmet.

Men allra viktigast, och kanske svårast, är att man lyckas sortera och slänga eller skänka bort det man inte använder.
– Det är inte så meningsfullt att ordna massor av förvaring som man sedan fyller med onödiga prylar. Har man svårt att begränsa sig kan man ju införa regeln ”en sak in, en sak ut”, föreslår Monica Riton.
Här är hennes bästa förvaringstips:

Hall/entré
”I hallen är det praktiskt med en skjutdörrsgarderob där man kan dölja kläder och skor. Men man behöver också någon form av öppen förvaring, ibland vill man snabbt kunna hänga av sig utan att behöva öppna dörrar. Det finns många enkla krokar och knoppbrädor att komplettera med.
Man kan också ha en bänk med inbyggd förvaring, eller bygga något liknande av exempelvis Ikeas väggskåp. Om man vill ha skor inuti kan man köpa en bit gummimatta i bygghandeln och lägga på hyllplanen eller i botten. Mattan skyddar underlaget och är lätt att ta ut och skölja av, precis som i en bil."

Kök
”Gammaldags skafferier är idealiska, i norrläge med ventil så att det blir svalt. Den som bygger ett nytt hus kan tänka på det. Vi behöver minska energiförbrukningen och kan ju inte bara skaffa större kylskåp hela tiden.
När man lagar mat vill alla komma åt vattnet, då är det opraktiskt att man måste öppna luckan under vasken för att slänga skräp. Ytterligare en sopbehållare vore bra. Man kan också såga ett runt hål i bänkskivan och göra ett plant lock att stänga till med. Under bänken ordnar man en förvaringshink till matresterna. Alla som bygger nytt kök bör räkna med att det troligen blir mer sopsortering i framtiden.
I Finland finns smarta köksskåp med inbyggda diskställ på det nedersta utrymmet. I stället för att låta den fuktiga disken belamra diskbänken ställer man in den i väggskåpet direkt.
Även i köket är det bra att ha förvaringsutrymmen ända upp till taket. Jag tycker också att glasade dörrar passar på många ställen, man tvingas att hålla ordning och får lätt överblick över sakerna som samlar mindre damm.”

Sovrum
”Att inreda ett dressing room med hyllor från golv till tak och dagsljus är förstås både effektivt och trevligt, men alla har ju inte utrymme för det. Kanske finns det en klädkammare som går att organisera på fiffigt sätt med garderobsinredning och bra belysning? Jag tycker att väggfasta skåp är att föredra framför lösa garderober som står och vinglar. Platsbyggt är därför bra.
Den som hyr en bostad är kanske inte så pigg på att investera i dyra garderober, då kan det vara en bra lågbudgetlösning att ordna billig förvaring och sedan hänga upp ett draperi på skenor i taket. Draperiet kan man ta ned och tvätta vid behov och kläderna blir bättre luftade än i en sluten garderob.
Använd gärna utrymmet under sängen. Ofta har man 19 eller 29 centimeter där som man kan utnyttja, exempelvis till en låda på hjul med lock.”

Övrig förvaring
”Om man ofta ändrar om i hemmet kan det vara bra med hjul på möblerna! Bokhyllan kan bli en perfekt rumsavdelare om den är stabil, snyggt designad från alla håll och står på hjul.
Det är viktigt att ha ordning och reda i de öppna hyllorna. Om en bokhylla ser tråkig ut kan det vara effektivt att bara byta ut pärmar och askar. Exempelvis kan man välja en gemensam färg eller en medveten mixning av färger på tidskriftsförvaring, pärmar, lådor och askar.
Tänk på att enkla förvaringsstommar för kök ofta kan kombineras ihop och användas till andra praktiska inredningslösningar för maximerad förvaring.
Om du har plats, förvara dina överblivna prydnadsförmål på en hylla i förrådet. Då kan du gå dit och byta ut dina vaser och keramikskålar när du tröttnar. Glöm inte att plocka undan många saker när du till exempel julpyntar. Det ser lätt överbelamrat ut om man inte plockar bort.”
Gå till toppen