Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Ranelid äger sin drömbil

Författaren Björn Ranelid köpte sin Jaguar Sovereign från 1997 för 250 000 kronor. Han menar att det är hans drömbil.

Bild: Foto: Charles Hammarsten
Varför kör du den här bilen?
– För att i mitt subjektiva tänkande och i min uppfattning är det estetiskt sett är den vackraste bil som finns på marknaden just nu. Fram till 2002 hade den denna längd – därefter är den kortad, mer kompakt. Citroën, Mercedes har förlorat sina säregna karaktärer i profilen i chassit, vilket inte Jaguar har gjort, Sovereign V8, 4,0 litersmotor, fram till och med 2002.
Vad hade du för bil innan?
– Före den här hade jag ingen bil på tolv år. Då hyrde vi varje sommar. Ingen frågade mig under de åren varför jag inte ägde bil.
– Enda bilen som varit ny innan har varit en Vaz, den ryska bilen. Det är den billigaste du kan hitta. Jag har aldrig ägt någon annan ny bil i hela mitt liv och det ska in i helheten när man nu bedömer varför jag har den här bilen i förhållande till alla andra som har nya Volvo, nya Saab.
Var köpte du din nuvarande bil och vad fick du ge för den?
– Jag köpte den i Furulund på Joe’s garage. De servar min bil, de sköter den. Det är Sveriges bästa instans för det. Jag köpte den sent 2006.
– Den kostade 252 000 kronor, ny kostar den 1,1 miljon.
– Ett av skälen till att jag har mitt namn på bilen är att jag vill vara fullständigt öppen, även om jag kör illa på allmän väg så ska man veta att det är jag som gör det. Min fru kom på något som var alldeles lysande. Nästan ett hundra procent av alla som har egen firma, från målerifirmor till rörmontörer, har namn på sina bilar, ofta har de dekaler. Överallt, du kan se fotbollsspelare som har det för att de är sponsrade. Jag har ett aktiebolag, Björn Ranelid AB, varför skulle jag inte få ha det? Det är bara jag i hela världen som heter Björn Ranelid. Jag kan räkna upp 25 kändisar som kört rattfulla. Det har jag aldrig gjort. Om jag nu råkar vara ensam om mitt namn, vara författare och ha ett aktiebolag, så är det precis i enlighet med alla andra företagare.
Varför har så många synpunkter på din bil?
– Därför att de retar sig på mig och jag förstår inte varför. Jag har aldrig gjort dem något ont, vet inte vilka människor de är och har aldrig träffat dem. Att de retar sig på mig beror på att de är avundssamma och enfaldiga. Det finns inga andra skäl. De har inga sakliga argument på jorden – man retar sig inte på en människa som köpt en bil för 252 000.
Har du haft några problem med din bil?
– Nej. Jo, jag har fått punktering, men det har ju inte med själva bilen att göra. Jag fick punktering när jag körde upp från Skåne senast, men det vill jag inte prata om för det var enorma bekymmer.
Hur mycket kör du per år?
– Mellan 3500 och 6000 mil.
Till sist: vilken är din drömbil?
– Det är den här.

Björn Ranelid

Ålder: 58 år.
Yrke: Författare, krönikör och föreläsare.
Familj: Hustrun Margareta och de vuxna barnen Alexander, Daniel, Agnes och August.
Bor: Lägenhet på Hornsgatan i Stockholm, sommarhus utanför Kivik.
Bil: Jaguar Sovereign 4,0, -97.
Gå till toppen