Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tony Rosendahl: Journalist med stort engagemang i rättsfrågor

Tony Rosendahl, Uppsala, 71 år, har avlidit efter en lång tids sjukdom.

Tony Rosendahl var uppvuxen på Söder i Stockholm. Han blev känd när han på 60-talet genomförde några av Sveriges mest spektakulära ekonomiska brott. Det handlade om förmögenhetsbrott.
Han blev dömd för bedrägeri, han tillskansade sig pengarna utan våld.
Han var 1972 hjärnan bakom en av de mest osannolika rymningar som förekommit i den svenska kriminalvårdens historia: tolv intagna på det nybyggda Kumlafängelset, landets rymningsäkraste anstalt, täckte övervakningskamerornas linser med smör och försvann.
Rymningen fick både allmänhetens och me-diernas sympati. Tony Rosendahl lyckades hålla sig gömd ett helt år.
Han hade i fängelset en omfattande brevväxling med kända och okända. Hans begåvning som brevskrivare framgår av den uppmärksammade boken ”Brev” 1972, en brevväxling med städerskan och succéförfattaren Maja Ekelöf. Han hade suttit i isoleringscell längre än någon annan svensk fånge när han frigavs 1974.
Han fick anställning som journalist på Lektyr och skrev många reportage, ofta rapporter från exotiska resmål. Han blev far, skildes och fick ensam vårdnad om sin dotter, något mycket ovanligt.
När han övergick till frilansverksamhet följde dottern med på många uppdrag, bland annat i arbetet som teaterkritiker i Göteborgs-Tidningen.
Tony Rosendahl var under många år en av de skarpaste kriminalvårdsdebattörer som funnits i Sverige, men ville som pappa till en skolflicka inte skylta med sitt förflutna.
Han började redan under fängelsetiden studera freds- och konfliktforskning, studier som han sedan fortsatte vid Uppsala universitet, där han också undervisade.
Hans samhällsintresse var brett och djupt. Han var en engagerad medlem i Journalistförbundet, Publicistklubben, Författarcentrum och Författarförbundet. Han bistod gärna behövande med råd ur det gedigna juridiska kunnande han hade tillägnat sig under sin fängelsetid.
Han var engagerad i flyktingfrågor och hjälpte in i det sista flyktingar och invandrare med vägledning i det nya landets byråkrati.
Åsa Moberg
Gå till toppen