Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IT-konsulten blev deckarförfattare

Sverige är fullt av deckardrottningar. Ja, de brukar ju kallas så, kvinnorna som skriver polisromaner. Här kommer en till. Hon heter Carin Gerhardsen och har levererat tre romaner på ett bräde till Ordfront. Den första, ”Pepparkakshuset”, kommer ut i mars. Det talas redan om filmatisering.

Carin Gerhardsens första deckare handlar om ett mobbningsoffer som utkräver hämnd.Bild: Foto: Kent Hult
Det har gått närmare sex år nu, sedan Carin Gerhardsen tog paus från sitt jobb för att satsa på sin författardröm.
IT-konsulten som en gång hjälpte till att utveckla det svenska gsm-nätet och ett börshandelssystem för Wall Street lade om växeln. Och det var inte första gången.
Redan för femton år sedan debuterade Carin Behrman, som hon hette då, med ”På flykt från tiden”, en filosofisk roman om en man som tillbringar fyra år av sitt liv som gisslan i en källare i Beirut.
– Den handlar om hur man förvaltar sitt liv, säger hon. Den är inte alls spännande och innehåller absolut ingen action.
Inte heller blev boken någon kioskvältare, även om recensionerna var hyggliga.
Så när Carin Gerhardsen, varsamt pushad av sin man, bestämde sig för att göra ett nytt försök att bli författare, bytte hon genre.
– Jag tänkte att deckare har större möjligheter att nå en bredare publik, säger hon. Sedan visade det sig att det var väldigt roligt att skriva den sortens böcker, också. Men svårt. Det kräver logiskt tänkande, nästan matematiska diagram, för att hålla reda på var alla befinner sig i historien och inte avslöja för mycket för tidigt.
Sin bild av polisarbete och juridik har Carin Gerhardsen framför allt hämtat från tv-serier. Danska ”Örnen” och ”Mordkommissionen” är två favoriter.
– Och så har jag två grannar som är gamla Säpoagenter och nu jobbar på Rikskrim. Så fort jag undrar något, ringer jag till dem.
Vägen till utgivning blev en tvåstegsraket. Carin började med att erbjuda ”Pepparkakshuset”, men när förlagen fick klart för sig att det hade gått tolv år mellan hennes första bok och nummer två, tvekade de. Hur länge skulle hon sitta och harva med uppföljaren?
Då flög fan i Carin Gerhardsen.
– Jag ska visa dem, tänkte jag och skrev två till. De ska minsann få se att jag är jätteproduktiv!
Hon gjorde med andra ord en Stieg Larsson?
Inte ett dugg. Det här var innan världen ens hade hört en viskning om Millenniumtrilogin.
Hjälten i Carin Gerhardsens romaner – med samlingsnamnet Hammarbyserien – heter Conny Sjöberg och är kriminalkommissarie vid Hammarbypolisen i Stockholm. En lagom snygg fembarnspappa med mycket empati. Carin Gerhardsen har delvis modellerat honom efter sig själv och sin man, säger hon.
Runt Sjöberg finns bland andra den bufflige kriminalinspektören Jens Sandén, den unga polisassistenten Petra Westman och den rätlinjige åklagaren Hadar Rosén.
Får Carin Gerhardsen som hon vill kommer de alla att leva vidare i många böcker till. För nu vill hon satsa på författandet på heltid.
”Pepparkakshuset” handlar om ett mobbningsoffer som utkräver hämnd. Historien tar sin början i Katrineholm, där Carin själv växte upp, och beskrivningarna av övergreppen känns plågsamt autentiska.
– Ja, jag var mobbad som barn, bekräftar Carin Gerhardsen. Många av de mobbningsscener som beskrivs i boken har jag varit med om.
Men hon är noga med att påpeka att hennes roman inte är något försök till revansch.
– Man kan inte lasta vuxna människor för vad de gjorde när de var barn, säger hon.
Inte ens då mobbningen pågick lät hon sig tryckas ner.
– Jag hade väldigt gott självförtroende. Jag gick till lekis varje dag med förhoppningen att det skulle bli en bra dag. Så fungerar jag fortfarande. Det är nog därför jag har klarat mig.
Att Hammarbyserien ska filmas för bio eller tv är självklart, tycker Carin Gerhardsens agent Joakim Hansson. Flera bolag är där och rycker – Hansson säger att ett så starkt intresse har han inte varit med om på länge.
Och får Gerhardsen önska ser hon gärna Anders Ekborg som Conny Sjöberg och Göran Ragnerstam som Jens Sandén.

Carin Gerhardsen

Född: 1962 i Katrineholm.
Bor: På Östermalm i Stockholm med sin man Ken Gerhardsen och barnen Johanna, 11, och Harald, snart 9. Sommarhuset ligger i Stockholms skärgård.
Gillar att: Resa, spela tennis och golf, laga mat och lösa korsord.
Läser: Gärna Alexander Solzjenitsyn, Väinö Linna och Gabriel García Márquez. Men också deckare av Sjöwall-Wahlöö, Karin Fossum, Ruth Rendell och Henning Mankell.
Ger ut den första boken i romansviten Hammarbyserien i mars. De två följande, ännu titellösa, delarna kommer 2009 och 2010.
Gå till toppen