Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Bengt Ågren: Akvarellmålare speglade Skanör

Arkitekt Bengt Ågren, Skanör, 84 år, har, som tidigare meddelats, avlidit.

Bengt Ågren avlade arkitektexamen vid KTH 1951. Mellan 1954 och 1994 var han med och drev EGÅ arkitektkontor AB, Stockholm. Företaget erhöll elva förstapriser. Bengt arbetade med stadsplaner, husprojektering, inredningar och markplanering.
Sedan 1996 var Bengt bosatt i Skanör. Under ett besök i mitt galleri i Skanör berättade han om sitt akvarellmåleri och att han haft en utställning i Täby 1995.
Vi bestämde att Bengt skulle ställa ut och 1999 hade Bengt sin första separatutställning ”Akvareller från Skanör”. De boende i Skanör och Falsterbo strömmade till vernissagen efter en artikel, som en journalist på Sydsvenskan hade skrivit om utställningen.
Bengt berättade då: ”Visste ni, att det finns en arkitektonisk likhet mellan skånska Skanör och New Yorks Manhattan och mellan Skanör och Barcelona?”
Under sina utlandsresor fann han, att enkelheten i Skanörs stadsbild påminde om Manhattan och att de avskurna hörnen på husen, som är så typiska för Skanör fanns i Barcelona. 2000 kom nästa separatutställning ”Akvareller från Falsterbo och Skanör”. Akvarellerna blev till succé för både den inhemska befolkningen och för turister, som inhandlade en akvarell till minne av sin vistelse här.
Privat upptäckte jag att Bengts arkitektkunskaper även kom till uttryck i den underbara trädgården i Skanör. Blommor, växter och träd bildade en fullkomlighet, ett konstverk i sig själv.
Ovanpå allt kunde Bengt med Elsas assistans trolla fram de mest utsökta kulinariska måltider. En njutning med trädgården i bakgrunden.
Genom sitt varma, omtänksamma och ödmjuka sätt var Bengt en källa till glädje och trevnad. Det är med djup saknad som jag kommer att minnas Bengt.
Kerstin Peter
Galleri Källan, Skanör
Gå till toppen