Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Falskmyntarna

”Falskmyntarna” utspelas i koncentrationslägret Sachsenhausen.

OriginalTitle: Falskmyntarna. Genre: Drama. DirectedBy: Stefan Rutzowitzky. Actors: Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow.. Country: Tyskland/Österrike/Frankrike. PublishYear: 2007.
En fångkategori bestående av experter på förfalskning – yrkesförbrytare en del – arbetar i ett hemligt nazistiskt projekt med syftet att masstillverka pund- och dollarsedlar för att både bekosta Hitlers krig och destabilisera de allierades ekonomi.
Filmen har en verklig historisk bakgrund. Manuset bygger på en bok författad av en medlem av den på en gång privilegierade och ständigt hotade gruppen i Sachsenhausen. I centrum står en rysk jude med rykte som mästerförfalskare i Berlins undre värld.
Porträttet är ibland utmanande nära det etniskt fördomsfulla och stereotypa. I den lite väl pekpinnemässiga konflikt om livsavgörande moraliska val och opportunism kontra idealism som löper genom lägerscenerna representerar denne antihjälte cynisk kompromissvilja till varje pris för att överleva. En kommunistisk tryckare ur motståndsrörelsen förkroppsligar det motsatta alternativet.
Spelfilmer om nazismens läger har ett karakteristiskt dilemma – vad går att rekonstruera och visa och hur mycket?
Här undviks det i hög grad genom att händelseförloppet bland SS-männen och deras sedelförfalskare görs till en imitation av en klassisk polis- och gangsterintrig.
Starkt spel, expressivt färgfoto och en nervöst rörlig kamera tätt inpå personerna sörjer för en spänning som saboteras av en melodramatisk ramhandling.
Gå till toppen