Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Visst kan bruden bära svart

Det är lätt att gifta sig. För det är väldigt många som vill hjälpa till att göra bröllopsdagen till den största och oförglömligaste dagen i livet.

MALMÖ. ”Har du mannen så har vi klänningen” basunerade en av utställarna ut när Slagthuset på lördagen slog upp portarna för ”Smak för bröllop”, den fjärde sydsvenska bröllopsmässan. ”Vi klär Dig för de viktigaste dagarna i livet” lockar en annan av mässans aktörer.
När man vankar runt bland frackar och brudklänningar, ringar och tiaror, cateringtält och hyrkockar, hästdroskor och 8,6-meters limousiner med champagnefack, bröllopsfotografer och chokladpraliner, bröllopstårtor och smekmånadspalmer inser man raskt att det nog finns jobb för bröllopskoordinatorerna.
Den som gifte sig i Köpenhamns rådhus för 32 år sedan begriper att det hänt något sen dess.
– Framför allt har bröllopen blivit mer personliga och individuella, säger Åsa Lundberg som håller i mässtrådarna. Många vill helt enkelt att bröllopet ska spegla ens person, lyfta fram den människa som man verkligen är.
Och det där med måsten och konvenans i samband med bröllopsfestligheterna kan man glömma. Men när man ser den läckra svarta brudklänningen på catwalken kan man ändå undra.
– Helt okej med svart, säger Åsa Lundberg och påminner om att just svart var en av de dominerande brudklänningsfärgerna ända fram till början av 1900-talet.

Egentligen ett ganska smart färgval. Dessutom klimatsmart. Ingen risk för att brudklänningen blir hängande som ett monument i garderoben. Återbruk alltså och användbarheten är stor, från fest till begravning.
Annars är det elegans, flärd och glamour som signaleras. Bara axlar, häftiga frisyrer med instick av blommor och färgade fjädrar och personliga brudbuketter med påfågelsfjädrar är några av trenderna.
När sedan sista bröllopsdansen klingat ut och gästerna tackat för sig ligger bröllopsresan framför makarna.
– Kryssningar är inne, säger researrangören Jennie Välawik. USA lockar just nu tack vare en billig dollar men Thailand och safari i Afrika är också populära mål.
– Cook Islands, Fiji och en del andra resmål i Söderhavet toppar våra listor, säger Ina Andersson hos en av konkurrenterna.
Förresten Åsa Lundberg, hur var ditt eget bröllop?
– Jag har inte hunnit gifta mig än. Men man kan ju säga att jag ändå gifter mig varje år – med mässan.
Så i år står Åsa Lundberg brud för fjärde gången.
Gå till toppen