Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Alla har glömt – men inte "Skogan"

Spåren från den legendariska sjuttiotalsserien ”NP Möller” har suddats ut på Simrishamnsgatan 16. Bara ett återstår: Den skvallriga ”Skogan”. – Jag är lite sådär haggaktig. Jag vill ha lite koll, säger 65-årige Christian Pukan.

Tv-serien om fastighetsskötaren NP Möller är ett minne blott på Simrishamnsgatan 16 i Malmö. Enda kvarlevan är Christian Pukan. Han minns inspelningen av 70-talsserien väl och hade till och med fastighetsskötaren på besök hemma.Bild: Foto: Johan Bävman
Han bor på Simrishamnsgatan 16B i närheten av Möllevångstorget. Det var på hans innergård som tv-klassikern ”NP Möller” spelades in. Serien sändes första gången 1972 och totalt spelades 31 avsnitt in.
Nu har berättelsen om den tillbakadragna fastighetsskötaren Nils Petter Möller fått nytt liv. Den första säsongens fem avsnitt har släppts på dvd och har redan sålt slut i vissa butiker i Malmö.
På sjuttiotalets Simrishamnsgatan 16 (som i filmen kallas Solgatan) var det fastighetsskötaren N.P. Möller som styrde och ställde. Han sopade sin bakgård och blev irriterad när pågarna spelade fotboll trots förbudet.
I huset fanns även hunden Calle, den avdankade fotbollshjälten ”Danskdödaren”, den lömske frisören Jonasson och den skvallriga butiksägaren ”Skogan”.
Den som i dag ser till att folk sköter sig är Heimstadens fastighetsskötare Roger Feldt, 39 år. Att han är den nye NP Möller har han ingen aning om när Sydsvenskan ringer honom.
– Det visste jag inte. Det är kul att ha fått den titeln, säger han.
Roger Feldt har få minnen från serien, men kommer ihåg att en klasskompis till honom var barnbarn till Nils Ahlroth, som spelar NP Möller.
Han beskriver dagens Simrishamnsgatan 16 som en fastighet bebodd av mest unga människor, däribland en hel del musiker och studenter, och att det är en frekvent in- och utflyttning.
Men det finns en boende kvar från tv-seriens decennium. Nämligen Christian Pukan. Då som nu bor på Simrishamnsgatan. Han har även sin radio- och tv-butik inbyggd i sin lägenhet.
Att han är el-intresserad blir tydligt så fort vi går med honom in i bostaden. I samma stund han öppnar dörren tänds flera lampor och P4-kanalen börja ljuda ur stereon. Väl inne möts vi av leopardfiltar, medaljongtapeter och heltäckningsmattor.
Och inne i hans butik finns saker från golv till tak: Vinylspelare, träningscykel, dammsugare och en uppsjö av tv-apparater som väntar på att få bli reparerade. Här drack han öl med Nils Ahlroth för mer än trettio år sedan, då inspelningen av programmet pågick.
– Han var väldigt spontan och trevlig, berättar Christian Pukan och plockar fram ett gulnat fotografi som föreställer Nils Ahlroth sittande i affären.
Dagarna när serien spelades in var livliga, minns Christian Pukan.
– Man kände att det var som Hollywood. Man kom ut på morgonen och det var förberedelse på förberedelse på förberedelse.
Mycket av filmandet pågick på gården. På den tiden var huset tegelrött, hade färre träd och var fri från cyklar. Dessutom spelade pojkar fotboll på gården, vilket vittnar om att det var fler barnfamiljer som bodde i huset.
– Händer det något på gården i dag är det antingen kräftskiva eller någon som sopsorterar, säger Erik Persson, som bor i fastigheten tillsammans med flickvännen Lizeth Del Angel.
Han är 26 år, spelar trummor i rockbandet Suma och arbetar inom psykiatrin i Lund. Han är 2008 års typiska Simrishamnsgatansbo. Ung, musikintresserad och helt ovetande om vem NP Möller var.
– Nej, det har jag ingen aning om.
Hos grannen i lägenheten över, 23-årige Jonatan Wulcan som pluggar matematik på Lunds universitet, ringer det heller inga klockor.
– Nej, jag är helt ovetande.
Inte heller resten av de boende som Sydsvenskan knackar på hos minns.
Så den enda i huset som bär på minnen från sjuttiotalets legendariska Malmöserie är Christian Pukan. Men inte bara det. Han tycker till och med att han är dagens fru Skog, eller ”Skogan” som hon också kallades i serien. Hon var den som hade koll på folket i huset och som gärna satt och skvallrade i sin livsmedelsbutik.
Han själv övervakar vad som händer på gården genom sovrumsfönstret och frågar gärna sina grannar om saker.
Den dagen Christian Pukan lämnar lägenhetshuset finns varken skvallertanten eller något spår av fastighetsskötaren Möllers era kvar.
Gå till toppen