Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

På hästryggen får barnen ta ansvar

– Fram med magen, Kalle! Det ska se ut som om du ätit tretton pannkakor, ropar ridläraren Cajsa Andersson när hästen Kickan klättrar ner för backen. Det är ridlektion på Stall Humlamaden, en av kommunens mindre ridklubbar.

Ridläraren Cajsa Andersson och Amir Ahmed som plaskar fram genom vattnet på shetlandsponnyn Brossan. Bakom rider Karl Söderberg på Kickan i sällskap med Maria Svartvik.Bild: Foto: Sandra Henningsson
LUND. Ryttarföreningen Stall Humlamaden ligger strax utanför Veberöd. Föreningen har ungefär 70 ridande i veckan och 17 hästar i alla färger och storlekar. Vid första anblicken ser ridhuset, stallet och hagarna ut som vilken ridskola som helst. Skillnaderna är den natursköna omgivningen långt ifrån avgaslukt och att här bedrivs en alldeles speciell typ av verksamhet.
Stall Humlamaden är nämligen både en ridskola och ett rehabiliteringscenter. Hit kommer barn och ungdomar med bland annat inlärningsstörningar, depressioner, ätstörningar och andra svårigheter. Det bedrivs även viss verksamhet för vuxna med funktionshinder och vuxna som blivit utbrända.
Lis-Lott Andersson, ägare och verksamhetsansvarig, startade ridskolan 1991. Hon är sjuksköterska med vidareutbildning inom barn och ungdom och är även handikappansvarig i Skånes ridsportförbund. Vi sitter runt köksbordet i gårdens boningshus och dricker kaffe. Hunden Hera hoppar upp och sätter sig till rätta i mattes knä.
– Jag anser att jag fortfarande arbetar som sjuksköterska men på ett annat sätt. Vi människor är gjorda för ett liv i naturen. Om man inte mår bra är ett sjukhus inte den trevligaste platsen att vara på. Detta är ett friskhus istället för ett sjukhus. Folk mår bra av att komma i kontakt med djur, säger Lis-Lott Andersson.
Hästarna används som pedagogiska och teoretiska redskap och har tränats tillsammans med ridande polisen för att vara trygga och lugna.
– Vi tränar kroppsspråket tillsammans med hästarna. Runt hästarna måste man vara lugn. Barnen får lära sig att ta ansvar. Här får sinnena vila i en rofylld miljö, säger Lis-Lott Andersson.
Varje fredag hålls ridlektion för barn med koncentrationssvårigheter från Svaleboskolan i Veberöd. Dagens ridtur bär av ut i skogen över stock och sten. Allt regn har gjort marken våt och lerig och vi får gå försiktigt för att inte halka.
Terrängen är kuperad och hästarna klättrar i friskt tempo. Uppe på kullen breder ett stort träd ut sina grenar. Ridläraren Cajsa Andersson kallar det för cirkusträdet.
Runt cirkusträdet har barnen gymnastik- och balansträning. De sitter bak och fram i sadeln, står på knäna och sitter i damsadel. Anton Nilsson vågar till och med stå upp på hästryggen.
– Det är roligt att se för barnen växer. De får ett lyft när de kommer ut hit. Barnen ser fram emot ridningen, säger förskolläraren Annica Lindberg.
Efter en halvtimmes ridning är gruppen tillbaka på stallplan. Då är det dags att sitta av hästarna, sadla av, borsta och släppa ut dem i hagen.
– Jag får se om ni kan ge hästarna en stor kram så att de vet att de varit duktiga, säger Cajsa Andersson.
Väggarna i stallet pryds av plaketter. Hästarna på Stall Humlamaden används inte enbart till ridskoleverksamhet, det tävlas med dem också.
– Vi har tjugoen SM-starter och sju medaljer. De flesta i fälttävlan, säger Cajsa Andersson.
Lis-Lott Andersson upplever inte konkurrensen från kommunens större ridklubbar som ett problem, utan tycker att klubbarna kompletterar varandra. Däremot hade hon önskat att ridsporten fått mer resurser och uppmärksamhet.
– Det är en ojämn fördelning av resurser. Ridsporten har inga vaktmästare, vi gör allt själv. Kanske beror det på att ridning är en tjejsport, säger hon.
Enligt henne är det inte konstigt att intresset för ridsporten är stort. Ridning handlar om egenvård, att ta hand om sig själv.
– Vi kan inte leva i en konstgjord värld som bara stressar på. Vi måste sätta ner stövlarna i dyngan ibland, säger hon.

FAKTA: Hästnäringen omsätter 200 miljoner

Antal hästar i Lunds kommun: 3600.
Antal hästgårdar: Drygt 100.
Antal personer som arbetar med hästar: Drygt 400.
Ekonomiska värdet på hästnäringen per år: Ungefär 200 miljoner kronor, innefattande bland annat foderinköp, uppstallningskostnader, utrustning, veterinär och hovslagare.
Källa: Idrottsekonomiskt centrums sammanställning av alla ekonomiska värden i hästsektorn 2006 i Lunds kommun.
Gå till toppen