Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Fysiska krav på brandmän sänks

Alltför hårda fysiska test leder till att få kvinnor blir brandmän. Det anser statliga Räddningsverket som efterlyser nya riktlinjer för anställningsproverna till de kommunala Räddningstjänsterna.

Lina Thulin på Lunds brandstation.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
MALMÖ. – Ett test där man 35 gånger ska lyfta en skivstång som väger 30 kilo är framtaget för en man och inte för en kvinna, säger Stefan Lundqvist, utbildningsansvarig på Räddningsverket.
Enligt honom ska den som söker sig till Räddningstjänsten inte behöva prestera på elitidrottsnivå för att bli anställd som brandman.
– Jag tycker att det måste finnas en godkänd-nivå för den fysiska kapaciteten som ska räcka för att någon ska kunna bli anställd, säger Stefan Lundqvist.
Inom Räddningstjänst Syd, som är ett samarbete mellan kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö, finns sju kvinnliga brandmän av drygt 200 heltidsanställda brandmän. Runt om i landet återfinns samma fördelning mellan män och kvinnor i brandförsvaret, en arbetsplats där färre än en procent är kvinnor. Orsaken till det är att anställningstesterna är utformade efter en manlig norm, anser Stefan Lundqvist.
– Räddningstjänsten ska avspegla samhället i stort. Därför måste det finnas utrymme för både fysiska och sociala kompetenser. Vi vill påverka de kommunala arbetsgivarna eftersom det självklart ska finnas en mix mellan män och kvinnor på arbetsplatsen, säger han.
På Räddningstjänst Syd är ambitionen att ta in fler kvinnliga brandmän.
– Problemet är att få kvinnor söker sig till yrket. Men vi har ett behov av kvinnliga brandmän och brandmän med invandrarbakgrund. Vi har märkt att det kan vara svårt för svenska män att få kontakt med muslimska kvinnor när det har skett en olycka, säger Linus Eriksson, operativ chef på Räddningstjänst Syd.
Räddningsverkets förslag om att ta fram nya riktlinjer för anställningskraven på brandmän välkomnas av Per Widlundh, förbundsdirektör för Räddningstjänst Syd.
– Naturligtvis ska både killar och tjejer klara av jobbet men ett par av momenten i testerna som vi använder idag kan missgynna kvinnor.
En nationell standard för kraven på brandmän skulle skapa ett större förtroende för Räddningstjänsten i Sverige, tror Per Widlundh.
– I Holland och England har man länge arbetat med tydliga statliga riktlinjer för Räddningstjänsten. Det har resulterat i fler kvinnliga brandmän och brandmän med utländsk bakgrund.
Räddningsverket för nu en dialog med Sveriges kommuner och landsting för att ta fram ett förslag för nationella riktlinjer för anställning av brandmän i Räddningstjänsten.

Få kvinnorklarar testen

Sedan 2003 har Räddningsverket utbildat 880 brandmän på programmet Skydd mot olyckor, SMO. Av dem har ett hundratal varit kvinnor. En uppföljning har visat att 30–50 procent av de kvinnliga studenterna inte klarade av de fysiska momenten i anställningstesterna till Räddningstjänsten.
Gå till toppen