Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SAC-anslutna åtalas efter blockad

Kocken fick sparken. Fel, ansåg hans fackförbund SAC Syndikalisterna och anordnade en blockad mot restaurangen Izakaya Koi i Malmö kvällen den 1 december 2006.

Under knappt två timmar hindrade ett femtiotal SAC-anslutna alla besökare från att komma in. Några minuter innan blockaden skulle avslutas, gick polisen in och bröt den. Syndikalisterna var många och motsträviga, vilket fick polisen att bland annat använda pepparsprej mot flera av dem.
Blockaden och polisens ingripande har blivit en långdragen historia. En rad anmälningar följde och igår åtalades 26 av de SAC-anslutna för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot övermakten. Samtliga har förklarat att de deltog i blockaden, men ingen av dem anser sig ha begått något brott.

Utredningen mot poliserna pågår fortfarande. För några veckor sedan skrev Skånes länspolismästare Eva Årestad Radner i ett yttrade till Justitieombudsmannen att det var befogat att spreja två personer som satte sig till hårt motvärn, men ”mindre väl övervägt” i övriga fall.
Gå till toppen