Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Sten G Lindberg: Vår främste bokbandsforskare

Bokhistorikern, förste bibliotekarien vid Kungl biblio-teket, filosofie doktor honoris causa, Sten G Lindberg, Stockholm, har avlidit 93 år gammal. Hans närmaste är sonen Jesper med familj samt systern Anita.

Som nybliven licentiat i idé- och lärdomshistoria började Sten sin anställning på Kungl. biblioteket 1946, där han sedan som chef för bokvårdsavdelningen målmedvetet höjde bokvårdsarbetets kvalitet och status.
Under studieresor i Europa och Amerika studerade han bevarandefrågor och utvecklade sedan de frågeställningar som idag är självklara i dessa sammanhang. Han kunde med mäktig stämma glatt annonsera sin ankomst till arbetsplatsen med påminnelsen ”Jehennas eld åt alla dem, som nyttjar kulspiss, snodd och gem”.
För oss som kom som unga till Stens avdelning i början av 1970-talet var det som att komma till en akademi, vi togs under Stens vingar och utfodrades med regelrätta föreläsningar – och vi blev alla bokhistoriker!
Den som haft förmånen att lyssna till Stens lärda föredrag glömmer dem aldrig, han var en lysande föreläsare som anlitades flitigt. Hans gestalt av renässansfurste med rödlätt tveskägg var kombinerad med stor generositet och vänsällhet.
Oförglömliga är hans bokhistoriska djupdykningar inför mindre sällskap, där hans smittande entusiasm strålade ur de pliriga ögonen och liksom tog gestalt i handens fingrar som likt känsliga tentakler sökte sig över typografiska underfundigheter eller bokbandens guldstämplar. De få som fått förmånen att lyssna till Sten i Kungl bibliotekets raritetskammare minns magiska stunder där Grolierband förevisades under övervakning från ett annat tveskägg, porträttet av den legendariske Klemming.
Sten blev vår främste bokbandsforskare och delade med sig av sin kunskap i en omfattande produktion av artiklar och böcker. Älskad är ”Sten G:s lilla gula”, Kungl bibliotekets utställningskatalog nr 51 från 1967, Swedish Books, som fortfarande inspirerar och sprider kunskap.
Stens omfattande bokbandshistoriska forskningsarkiv är bevarat och kommer att vara en värdefull källa för kommande forskning.
Björn Dal
bokhistoriker och kulturarvschef vid UB Lund
Gå till toppen