Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bellevuestadion renoveras
- livsfarlig belysning byts ut

I flera år har det regnat in på Bellevuestadion. Och taklamporna är så farliga att bara behöriga elektriker får byta lysrören.

BELLEVUESTADION. Nu är Bellevuestadion en av de första sportanläggningarna i Malmö som ska få en rejäl renovering.
– Äntligen! Här är faktiskt skitfult, säger Paulina Hauser, 14 år, som just kommer ut från en idrottslektion.

Bellevuestadion är en av de 82 sportanläggningar som Malmös fritidsförvaltning har vanskött i många år. Men nu har serviceförvaltningen tagit över ansvaret, och lovats extrapengar för att satsa 300–600 miljoner kronor på att rusta upp stadens sportanläggningar.
Bellevuestadion är också med på listan över de 28 anläggningar som ska börja renoveras redan i år. En del av taket ska bytas för att minska risken för läckor. Och hela belysningen och större delen av elsystemet ska bytas ut.
– Det är mycket bättre nu när serviceförvaltningen har tagit över, de har helt andra resurser, säger Thomas Troedsson, ordförande i Bellevue alliansförening, som driver anläggningen.
Alliansföreningen har i många år tjatat om att belysningen behöver bytas. Både för att få godkänt ljus och lägre energiförbrukning. Men också för att de nuvarande elinstallationerna är direkt farliga. Redan för fyra–fem år sedan utfärdade fritidsförvaltningen ett förbud mot att Bellevuestadions egen personal byter lysrör i tennishallarna.
– De gamla armaturerna är är direkt hälsofarliga – de kan bli strömförande. Elkablarna är gamla, isoleringen krackelerar. Och armaturerna kan bli skadade när de träffas av bollar, berättar Thomas Troedsson.

Den gamla belysningen slukar energi – och lysrör. Där behöver rören bytas en gång i kvartalet. I den nyare squashhallen har många av lysrören inte behövt bytas på åtta år.
– I längden ger det stora besparingar att kommunen kan ta det här krafttaget, säger Thomas Troedsson.
Malmös sportanläggningar har vanskötts i många år, eftersom fritidsförvaltningen bara har satsat cirka sex miljoner kronor om året på att vårda de 82 anläggningarna. Förvaltningen har inte heller haft någon kontroll över förfallet, eftersom den inte hade några underhållsplaner de sista åtta åren, och därmed inte visste vilket skick fastigheterna hade. Till exempel har det regnat in i flera år på några sportanläggningar, eftersom taken inte byttes ut i tid.
– Här låg sjöar med vatten. Och här kan man fortfarande se fuktfläckarna, säger Göran Strand, och pekar på mörka konturer i golvet.
Göran Strand är anläggningsansvarig i alliansföreningens styrelse, och berättar att det regnade in på Bellevuestadion i tre år utan att fritidsförvaltningen tog tag i problemet. Det droppade så mycket från taket att de fick ställa ut hinkar på banorna. Men det värsta problemet var att det läckte ut vatten från innerväggarna, så att förråden blev översvämmade och hallgolven fick stora fuktskador.
– Till slut tog jag en kofot och slog sönder väggen. Då upptäcktes felet, berättar Göran Strand.
Läckagen berodde på byggfusk, ett slarvfel av någon på byggfirman som byggde in tennisbanorna. De gamla stuprören byggdes in i mellanväggarna – men utan att de stora hålen i stuprören tätades. Felet åtgärdades sommaren 2006, och sedan dess har läckagen upphört.
Serviceförvaltningen har inventerat Bellevuestadion, och även bestämt att en del av taket ska bytas ut för att minska risken för att det börjar regna in igen.
Utanför Bellevuestadion står eleverna från klass åtta i Malmö Montessoriskola. Två gånger i veckan har de sina idrottslektioner på Bellevuestadion. Och de är glada över att anläggningen ska rustas upp:
– Det är bra att de renoverar nu, så att det inte blir som Aq-va-kul, säger Axel Wihlborg.
– Ja, hela anläggningen känns lite budget. Flera av tennisbanorna är extremt dåliga, det funkar inte att spela på betong. Alltihop känns mest som en flyghangar, säger Max Ullvin.

Arena för racketsporter

Bellevuestadion är en arena för racketsporter som ägs av Malmö stad, men drivs av Bellevue alliansförening, som består av Malmö Bellevue TK (tennis), Fridhems Racket Club (badminton) och Malmö Squash Rackets Club (squash). Stadion byggdes 1972 av Inge Plymoth. Kommunen köpte Bellevuestadion för 28 miljoner 1999 och satsade 16 miljoner på att bygga till en ny squashhall samt bygga innebandybanor och byta fläktsystemet. Inomhusanläggningen är i dag på 14000 kvadratmeter. Alliansen betalar nästan 4 miljoner kronor om året i hyra. Dessutom ansvarar alliansen för städning, drift och inre underhåll. Serviceförvaltningen ansvarar för resten av underhållet.
Läs alla artiklar om: Fritidspalatsen förfaller
Gå till toppen