Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saudisk charmoffensiv

Vad kan elever från Malmö lära i ett land där kvinnorna förtrycks, undrar Lars Åberg apropå ett samarbetsprojekt med Saudiarabien.

Saudiska män svingar sina svärd. Foto: Susan Walsh/AP
Det låter sig sägas att det är av godo att människor träffas och får förståelse för varandra, särskilt om människorna ifråga är barn.
Ändå fanns det goda skäl att inte umgås med exempelvis apartheidregimen i Sydafrika. Till Pretoria sände inga svenska kommuner representanter för trivsamt utbyte och det var inte heller att tänka på att skicka elever till sydafrikanska skolor för att de skulle lära sig mer om den styrande ideologin. Svenska musiker åkte inte till Sun City utan ordnade galor till stöd för ANC.
När den Malmöbaserade föreningen Spiritus Mundi nu, ihop med Malmö stad och lärarutbildningen vid Malmö högskola, etablerar samarbete med officiella företrädare för den islamistiska finansiären Saudiarabien väcks en rad frågor som de inblandade helst gömmer bakom barnteckningar och bomullslätta formuleringar om musikens gränsöverskridande kraft.
Att det här projektet kan genomföras utan omedelbara politiska protester visar att det sker en gradering av mänskliga rättigheter: rasåtskillnad är värre än könsåtskillnad. Förtryck av svarta på grund av att de är svarta leder till större upprördhet än förtryck av kvinnor för att de är kvinnor.
Handlar det bara om oreflekterat mansperspektiv eller är en nedvärderande kvinnosyn på väg att spridas så att den snart uppfattas som naturlig också i demokratiska länder, där den tidigare motarbetats?
Så här ser det ut i Saudiarabien enligt UD:s senaste rapport:
Kvinnor får inte rösta. Politiska partier och fackföreningar är otillåtna. Omfattande restriktioner styr kvinnors rörelsefrihet. I domstol väger en kvinnas vittnesmål hälften så tungt som en mans. Sedlighetspolisen utövar våld mot dem som inte anpassat klädsel och uppförande efter islamiska normer. Landet har religiösa reservationer mot internationella konventioner om barns och kvinnors rättigheter. Sharia slår ut annan lagstiftning. Homosexualitet och konvertering från islam kan leda till dödsstraff. I enlighet med sharia utdöms spöstraff och amputering. Avrättningar sker i form av offentlig halshuggning för män och arkebusering för kvinnor. 2005 dömdes två lärare till fängelse och spöstraff för att ha ringaktat islamiska utbildningsmetoder. Kvinnor får inte resa utomlands utan skriftligt tillstånd från sin make/fader eller annan förmyndare.
Vad säger den malmöitiska lärarutbildningens utsända om att frottera sig med representanter för ett system som spöar lärare och anser att kvinnor är omyndiga? Varför tycker hon att det finns skäl att låta blivande lärare praktisera i ett land där vidskepelse är upphöjd till brutal lag? Och vad förväntar sig stadsdelen Limhamn-Bunkeflos utbildningschef att svenska barn ska lära sig av ett samhälle där flickor och pojkar hålls åtskilda?
Spiritus Mundi har fina lokaler i centrala Malmö och verkar enligt sin hemsida för att skapa förståelse och tolerans för den saudiska kulturen: ”Det är viktigt att denna dialog inte bara begränsas till länder som tänker som vi gör i Sverige.” Därför ska sjätteklassare från Malmö i vår skickas till Saudiarabien för att lära sig förstå och tolerera en ideologi som finner kvinnan mindervärdig.
Apartheid var för jävligt, men lite vanligt kvinnoförtryck håller vi på att vänja oss vid.
LARS ÅBERG
journalist
Gå till toppen