Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Hanna - i roll som medveten porrstjärna

Kan en porrstjärna vara stark och självständig? Eller är hon dömd att vara ett offer? Hanna Sjögren-Devrient, som gör huvudrollen i ”Jenny from Hörby” med premiär på Malmö dramatiska teater imorgon, spelar en tuff och medveten tjej.

KULTUR. I logen på Hipp är vi tre vid bordet. Hanna Sjögren-Devrient som spelar huvudrollen i ”Jenny From Hörby”, jag själv och så fotograf Hussein El-Alawi. Men egentligen är vi fyra. Samtalet rör sig så mycket om Jenny, Jenny from Hörby, att det känns som om hon sitter på den tomma stolen mellan oss.
– Hon är egentligen en ganska vanlig tjej. Men hon har en målmedvetenhet och är rätt karriäristisk, säger Hanna Sjögren-Devrient.

Tvärtemot vad som väntas av en tjej från en liten ort, satsar Jenny på att bli porrstjärna och åker till USA för att göra karriär. Mostern, som Jenny växer upp hos, försöker frenetiskt stoppa hennes planer.
– Hon har en dröm om att bli sedd och det är något som hon saknar från sin uppväxt, säger Hanna Sjögren-Devrient.
Själv är hon uppvuxen utanför Vagnhärad och har sett unga tjejer kämpa mot envisa rykten. På en liten ort vet alla allt om alla.
– Jag kan sympatisera med henne. Hon växer upp i en liten ort. Hon har redan fått stämpeln att hon är sexobjekt, säger hon.
Hanna Sjögren-Devrient bestämde sig ganska sent för att bli skådespelare. Som yngre höll hon på med hästar, men en praktik på en pressbyrå i USA som jobbade med Broadwayproduktioner drog in henne i scenens värld.
Under studierna på Teaterhögskolan i Stockholm gjorde hon praktik på Malmö dramatiska teater. Nu är hon tillbaka och gör sin första stora huvudroll. Arbetet med regissören Dennis Sandin är lustfyllt och roligt.
– Även om jag spelar ett objekt nu så får man aldrig känslan av att man är ett objekt. Det är lite ovanligt, säger hon.
Hon vilar ena handen på bordet. En hand som har fem långa, blanka naglar. Jenny har en porrstjärnas alla attribut, från minishortsen till sminket, peruken och naglarna.
Brukar du fixa mycket med ditt utseende?
– Nej, i vanliga fall är jag precis tvärt emot. Jag är världens skogsmulle.
Det är mer än utseendet som skiljer dem åt. Så hur har Hanna from Vagnhärad satt sig in i Jenny from Hörbys värld?
– Det första är faktiskt texten. Att sätta sig in i hennes val.
Kroppshållning och sätt att vara har hon hämtat från dokumentärer om porrstjärnor.

Är din syn på porrvärlden densamma som när du började arbeta med pjäsen?
– Jag måste ju säga att den har förändrats. Min första tanke var – hon är ett offer. Men jag är inte alls säker på att det är så längre.
Hon menar att Jenny gör ett medvetet val och kontrollerar sin situation.
– I den situation hon är i är hon absolut inte ett offer. Hon väljer ett yrke som går ut på att behaga men hon behagar inte. Det är den tuffaste tjej jag har gjort, säger Hanna Sjögren-Devrient.
Om du fick ställa en fråga till Jenny, vilken skulle det vara?
– Varför porr? Varför gjorde du det valet? Som hennes moster säger – hon skulle kunna göra vad som helst annat.
Och vad tror du att hon skulle svara?
– Hon skulle svara ”för att jag är bra på det”.

Jenny from Hörby

Premiär på Intiman i Malmö imorgon, fredag.
Förutom Hanna Sjögren-Devrient spelar Alexander Karim, Tom Ahlsell, Karin Lithman och Katarina Lundgren-Hugg.
Pjäsen är skriven av Dennis Magnusson och regisseras av Dennis Sandin. De två gjorde även ”Söndag” 2004 och ”Drömmer om att dö (som en svensk med hög cred)” 2006 på Teater Terrier.
Gå till toppen