Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget fel låta barn mötas

Ska man inte reagera mot patriarkalismen, kvinnoförtrycket och den vidriga straffrätten som tillämpas i Saudiarabien? Jo, genom ekonomisk bojkott, inte genom att förhindra möten, skriver Jan Hjärpe i debatten om utbytesprojektet mellan barn i Malmö och Riyad.

Jag beundrar mycket det ungdomsarbete som Spiritus Mundi har utfört i Malmö och Stockholm, och det positiva resultat som det har givit. Jag har därför villigt accepterat att nu vara med i dess styrelse.
Jag är också entusiastisk för initiativet med mötet mellan skolbarn. En grupp flickor och pojkar i åldern tio–tolv från Malmö reser till Riyad och tecknar och målar tillsammans med barn där – både flickor och pojkar – och ordnar en utställning. Sedan kommer barnen från Riyad, fortfarande både flickor och pojkar, till Malmö och de tecknar och målar tillsammans med barnen här.
Jag tror väldigt mycket på personliga möten, i synnerhet att samarbete mellan barn skapar nya förutsättningar inför framtiden. Barn i åldern tio till tolv representerar varken den svenska regeringen och rättsväsendet eller den saudiska regeringen och systemet. Däremot representerar de sig själva och framtiden.
Segregerade skolor? Javisst, jag är gammal nog att ha gått i ett gossläroverk och min syster gick i flickskola. Så var det då, men det har ändrats i Sverige. Det lär ske i Saudiarabien också. I synnerhet om en ung generation kommer hit och ser att det fungerar.
Ska man inte reagera mot patriarkalismen, kvinnoförtrycket och den vidriga straffrätten som tillämpas i Saudiarabien? Jovisst. Men inte genom att hindra initiativ för personliga möten, i stället bör man uppmuntra just dem.
Däremot borde man ha bojkott på det område där det känns, det vill säga det ekonomiska. Avstå från oljeprodukter som plast och bensin. Skrota bilen. Då skulle det märkas.
Men köper man den saudiska oljan, så är talet om bojkott hyckleri. ”Diapraxis”, att barn, flickor och pojkar, gör saker tillsammans, det är en positiv sak inför framtiden.
JAN HJÄRPE
professor emeritus i islamologi och numera styrelseledamot i Spiritus Mundi
Gå till toppen