Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Om att buga för diktaturer

”Att förvänta sig öppna samtal med människor som lever i en diktatur där yttrandefriheten kan kosta huvudet är minst sagt naivt.” Så skriver Natik Awayez med adress till Jan Hjärpe i debatten kring Spiritus Mundis projekt där Malmöelever ska besöka Saudiarabien.

För några månader sedan var jag och ett tiotal kollegor från olika kulturorganisationer i Malmö på studiebesök hos Spiritus Mundi. Så fort vi kom in i rummet förvandlades min nyfikenhet till skepsis – föreningens bokhylla pryddes av bilder där föreningens ordförande figurerade tillsammans med statschefer och shejker från arabiska diktaturer. Vi fick också se en film om verksamheten som lämnade oss i chocktillstånd. Filmmaterialet visade hur representanter från Spiritus Mundi bugade inför högt uppsatta representanter för vidriga diktaturer runtom i Mellanöstern. Alla som var med reagerade starkt och en kritisk diskussion följde.
I sitt svar till Lars Åberg skriver Cia Almen Bengtsson: ”Att skapa dialog mellan människor i olika länder [...] är helt enkelt ett fredsarbete” Rätt! Men att förvänta sig öppna samtal med människor som lever i en diktatur där yttrandefriheten kan kosta huvudet är minst sagt naivt.
När Jan Hjärpe ger sig in i debatten för att försvara sin position som styrelsemedlem i projektet, ser han inget problem med att skicka svenska tioåringar till en av jordens brutalaste diktaturer, samtidigt som han tycker att man ska bojkotta den saudiska oljan. För mig är detta resonemang häpnadsväckande. Som demokrat bör man sätta de demokratiska värderingarna i främsta rummet och därefter stödja de krafter som kämpar för en ekonomisk bojkott.
Cia Almen Bengtsson menar att dessa möten kommer att ge Malmös barn med rötter i Mellanöstern något viktigt. Vad hon missar är att vi som kommit från Mellanöstern flydde ifrån diktatorernas grymhet och tortyr. Diktatorer som har kidnappat allt som heter arabisk kultur och sänkt den till den allra mörkaste avgrund.
Spiritus Mundi får gärna tro att den saudiska regimen är på väg mot utveckling, men jag och många andra vill inte att detta elevprojekt ska ske i Malmöbornas namn.
NATIK AWAYEZ
konstnärlig ledare på Inkonst
Gå till toppen