Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Om att buga för diktaturer

”Att förvänta sig öppna samtal med människor som lever i en diktatur där yttrandefriheten kan kosta huvudet är minst sagt naivt.” Så skriver Natik Awayez med adress till Jan Hjärpe i debatten kring Spiritus Mundis projekt där Malmöelever ska besöka Saudiarabien.

För några månader sedan var jag och ett tiotal kollegor från olika kulturorganisationer i Malmö på studiebesök hos Spiritus Mundi. Så fort vi kom in i rummet förvandlades min nyfikenhet till skepsis – föreningens bokhylla pryddes av bilder där föreningens ordförande figurerade tillsammans med statschefer och shejker från arabiska diktaturer. Vi fick också se en film om verksamheten som lämnade oss i chocktillstånd. Filmmaterialet visade hur representanter från Spiritus Mundi bugade inför högt uppsatta representanter för vidriga diktaturer runtom i Mellanöstern. Alla som var med reagerade starkt och en kritisk diskussion följde.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen