Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bussgarage i Malmö blir nytt dragplåster

Konsthall, innebandyplaner, marknadslokal, turkiskt bad och biograf. Planerna för de gamla bussgaragen är vilda och mångfacetterade.

NORRA SORGENFRI. En kreativ intendent söks för att dra igång en myllrande verksamhet, som efter tre år ska kunna avlöna en samordnare.
I mitten på september flyttar Veolia 300 anställda och 130 bussar från Celsiusgatan i Norra Sorgenfri till nya lokaler i närheten av Spillepeng.

Då frigörs 12000 kvadratmeter, som kan bli en ny mötesplats i Malmö.
En antikvarisk undersökning har slagit fast att kvarteret är kulturhistoriskt intressant och byggnaderna av samhällshistoriskt intresse.
20 miljoner ska satsas på att göra garagen till en attraktion som lockar besökare i olika åldrar från hela Malmö. En del av summan hoppas kommunen få i EU-bidrag.

Det finns en önskan om att dra igång snabbt, för att ge draghjälp åt upprustningen av hela Norra Sorgenfri.
– Då kan man vända synen på området, säger arkitekten Gunilla Kronvall, som arbetar med den stora omvandlingen av området.
Planen är att anställa en arkitekt och en förvaltare för bussgaragen under en treårig projekttid. De första nya bostadshusen i Norra Sorgenfri väntas inte bli färdiga förrän tidigast när projektet är avslutat.
Att etablera en mix av olika verksamheter till bussgaragen blir förvaltarens uppgift. Kulturförvaltningen har uttryckt intresse för att vara med på ett hörn, exempelvis med en biblioteksfilial. Inom MKB finns en vilja att utveckla en paviljongliknande modul för annorlunda boende inne i de gamla bussgaragen.
Restauranger och kaféer räknas som dragplåster kvällstid. Inspiration om nya och kombinerade användningsområden av de stora lokalerna har hämtats utomlands i bland annat London och Köpenhamn. Helgens marknadsplats kan exempelvis bli innebandyplaner under veckan. Ett konkret förslag är att Bondens marknad på Drottningtorget skulle kunna få tak över huvudet under vintern.
En faktor att räkna med är att garagen i nuläget inte är vanlig isolerad inomhusmiljö. Dessutom måste förekomsten av eventuella föroreningar undersökas.
Industrigatan ska i ett tidigt skede få bättre belysning, planteringar och konstnärlig utsmyckning, för att leda besökare till bussgaragen.
Gå till toppen