Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarnas Norge-tips

Atlanterhavsveien
För bilturister i västra Norge är ju Geiranger och Trollstigveien kända resmål. Dessa kan kombineras med ytterligare en attraktion av samma dignitet, nämligen Atlanterhavsveien.
 
Den förbinder Vevang, cirka 50 km norr om Molde med ön Averöy sydväst om Kristiansund.
Den drygt åtta kilometer långa vägen är dragen via åtta broar över holmar och skär i yttersta havsbandet med utsikt över Atlanten och med fina rastplatser .
 
Från Averöy kan man färja till Kristiansund, som har fastlandsförbindelse via tunnel och broar.
Färjan till Kristiansund kommer i slutet av detta år att ersättas av Atlanterhavstunnelen, en ca 6 km lång tunnel, 250 m under havsytan!
 
Anders Westman
Stryn på Västlandet
Jag vill tipsa om Stryn på Västlandet i Norge!
Jag var där i somras med några kompisar när vi var på genomresa påväg norrut.
Vi spenderade mindsommar på snowboard,
Stryn erbjuder glaciäråkning i toppklass! Man bor läckert i en dal, gott om tältplats eller stugor för dem som önskar det.
Vill man inte vintersporta ligger Geiranger-fjorden med all sin prakt bara ett stenkast därifrån.
Vi passade på att ta en fjordfärja från Hellesylt och bjöds på vattenfallet "de sju systrarna" - verkligen en otrolig upplevelse!
Totalt spenderade vi fyra dagar på plats men det kunde utan tvekan blivit fler,
Stryn och området runt omkring erbjöd precis det man föreställer sig om Norge!
Tomasz Dziechciowski
Dalsnibba
Anbefaler en kjöretur opp på Dalsnibba - Utsikten fra nesten 1500 meters höjde ned på Geiranger-fjorden er majestetisk !!
http://en.wikipedia.org/wiki/Dalsnibba
 
Og Rondane i höst-prakt har en riktig trollsk stämning:
 
http://www.flickr.com/photos/marcel-more/276376408/
 
Anbefales varmt :)
 
Ole Martin Olafsen
(Som er en nordmann, utvandret til Malmö)
Ålesund, en liten kuststad, och Senja, en ö i Nord-Norge
Innan jag flyttade till Lund i 2005 hann jag bo på många ställen i Norge — i norr och i söder, i öst och i väst. Jag har dessutom rest över så gott som hela landet, så jag vågar nog påstå att jag känner Norge bättre än de flesta.
Skulle jag rekommendera ett resmål i Norge så kunde jag nämna de dramatiska inre delarna av Sognefjorden, där tusen meter höga berg stupar rakt ned i fjordens blågröna vatten, eller den vindpinade Finnmarkskusten, Europas norra ände, som först verkar så karg men som vid närmre granskning visar sig vara full av liv — från blommorna i bergsprickorna till de enorma fågelbergen, vars invånare livnär sig av ett av världens mest produktiva hav.
Men jag landar på två andra restips ändå.
För det första Ålesund, en liten kuststad ungefär mitt mellan Bergen och Trondheim. Både själva staden och omgivningarna är något av det finaste man kan se i Norge.
Ålesund ligger på flera små öar, utanför har man några öar till, men inte så många att man inte ser närheten till storhavet, och innanför har man höga berg.
På den här tiden av året är det vår nere vid stranden, medan bergen fortfarande är snöklädda.
Effekten är slående.
I bergen finns det förresten också skidanläggningar för den som är intresserad av det. Annars räcker det länga att promenera upp till toppen av "byfjellet" Aksla och därifrån njuta av det storslagna panoramat över staden, öarna och havet.
I kafét på Aksla kan man ta en kaffe eller något annat innan man åter beger sig ned i staden, som är berömd i Norge för sina många jugendbyggnader. Det var nämligen så att hela staden brann i 1904, och stadskärnan återuppbyggdes i tidens stil, som alltså var jugend.
Något senare kom en tid då man inte såg något större värde i de gamla husen, och flera av dem fick vika för 60- och 70-talets affärsbyggen, men nu har man beslutat att bevara de jugendhusen som fortfarande är kvar, och ett internationellt jugendcenter har även upprättats.
(Om man googlar "jugendcenter" så får man många träffar på tyska fritidsklubbar, men centret i Ålesund kommer ganska långt upp på listan!)
I Ålesund finns också Atlanterhavsparken, som är ett stort saltvattensakvarium, eller snarare flera akvarier som alla är integrerade i landskapet, och där man kan uppleva livet i Atlanten i alla dess former. Spännande för stora och små.
Och tar man en tur i stadens nära omgivningar får man också många intryck som man inte glömmer så lätt. Kanske även en havsörn som flyger förbi på nära håll.
Det är lätt att ta sig från Kastrup till Ålesund med flyg (man byter antingen i Oslo eller Bergen), och väl framme har man många hotell och andra inkvarteringar att välja på.
Och staden är alltså en riktig godbit som jag tror at många svenskar inte vet så mycket om — fast många svenska ungdomar nog har varit i området och arbetat i fiskeindustrin.
Mitt andra restips är Senja, en ö i Nord-Norge en bit söder om Tromsø och lite norr om det troligen mer kända Lofoten.
Jag och min sambo bodde i Tromsø i många år, och när vi då fick besök söderifrån så brukade vi ta gästerna med ut till Senja.
Filosofin var att tyckte de inte om Senja så hade de ingenting i Nord-Norge att göra. För Senja är fantastisk. Särskilt då " Yttersia", det vill säga den sidan av ön som vettar ut mot storhavet. Den uppvisar en vild natur med många små fjordar, taggiga berg och turkosfärgat hav.
Dramatisk i vinterdräkt, och oändligt vacker i sommardräkt, med små fiskelägen och mer spridda gårdar som ligger på den smala bebyggbara strimman mellan bergen och havet. Och nedanför de vitaste snäckskalsandstränder. Inbjudande att se på, men vattnet är såpass kallt att bara de tuffaste hoppar i.
Det är i och för sig bra, för annars skulle Senja sedan länge varit uppfylld av turistanläggningar. Turistanläggningar finns nu också, men inte flera än att man får känslan av att uppleva det autentiska Senja där kustbefolkningen har bott och verkat. Rekommenderas varmt.
Marit Julien
Norge = härliga naturupplevelser.
Besök folket på Kjeåsen i Hardanger.
I den innersta fliken av Hardangerfjorden ligger Simadalen. Uppe längs fjällväggen 530 m upp, ligger en fjällgård med en fantastisk utsikt. Ursprungligen bars allt material upp dit för att byggas på den platsen.
På senare år planerade man att bygga ett kraftverk inne i berget. Då sprängde man en kulvert ner genom berget för att leda vatten uppe från en fjällsjö till kraftstationen. Detta projektet krävde att man även sprängde en tunnel för transport av byggmaskiner upp vid gården.
 
I dag kan man köra upp med bil till fjällgården (Kjeåsen) inne i fjället. Tänk Dig en gruvgång som är helt svart. Där är smalt, så möter man en buss så får man lätt problem.
Det skall vara reglerat med upp och -nerfart, varje hel och -halvtimme. Problemet är kanske att alla inte känner till detta.
Hör med turistbyrån nere i samhället (Eidfjord) vid stora riksvägen. Väg 7.
 
Ta fika med upp för där är ingen restaurang, men gott om plats att sitta och njuta av utsikten. Ett jobbigare alternativ är att gå längs den gamla stigen upp. 1,5 till 2 timmars vandring. Så gjorde dom förr i tiden.
 
Åk med bil längs Trollväggen och in på Trollstigen.
 
Från Oslo kör Du väg E6 förbi Lillehammer och upp till Dombås.
Tanka och proviantera där för sen blir det mest vildmark. Kör E 36 västerut mot Åndalsnes. Nerfarten genom Romsdalen bjuder på många branta fjällväggar med kraftiga forsar och fattenfall. 
Så småningom når Du Trollväggen och Romsdalshorn. Trollväggen har Europas högsta lodräta fjällvägg som är 1000 m och dessutom ett överhäng på 50 m. Totalt är Trollväggen 1797 m hög. Hornet 1550 m på andra sidan vägen.
 
En bit längre bort svänger Du vänster in på Trollstigen. Kommer Du mitt i turistsäsongen, kan det ta lång tid att komma upp genom passet. Många turistbussar vill fram så alla får hjälpas åt och lotsa varandra.
Ha klarat av fikapausen m.m. innan Du ger dig i kast med Trollstigen. I gengäld får du en hisnande upplevelse som belöning. När Du kommer upp så parkerar Du. Gå fram till utsikten och tittar ner över serpentinslingan och dalen.
 
 
Åk vidare till Geiranger och Storseterfossen. 
Kommer Du vägen norr i från (Trollstigen) kör Du Örnevejen ner till Geiranger. Oändligt många kurvor men även fantastiska vyer längs nerfarten. Geiranger har många utländska turister, så det är kanske lite lyxigt på sitt sätt.
Ett annorlunda vattenfall är Storseterfossen. Kör vidare genom samhället upp till en bondgård som har p-platser för turister. Fråga hos Turistbyrån i Geiranger hur Du hittar dit. Du utlovas en härlig vandring förbi branta slåtterängar och upp till kullen ovanför vattenfallet.
Du kan ta dig ner under själva vattenfallet och stå rakt under. Normal samtalston är omöjlig där. Ha fika med upp och njut av att se de snöklädda fjälltopparna från kullen.
  
Strax söder om och innanför Nordfjord ligger Briksdalen på västra sidan av Jostedalsbreen. Kör upp till Briksdalens turistcenter och parkera.
Du kan sedan vandra själv eller anlita en hästskjuts upp till glaciären.
På vägen upp skall Du över en bro som korsar en kraftig fors. Trycket från forsen orsakar mycket vattendimma som Du skall igenom. Gärna regnrock med!
Glaciären glider mycket långsamt ner mot lägre nivå och trycker stora grusmassor fram för sig. (Ej synligt tempo). Att bli fotograferad under isen som delvis hänger över Dig kan ju vara kul, men kan också vara mycket farligt.
Ras kan förekomma.
Vill Du upp på glaciären krävs det guide och utrustning.
 
Åk en hisnande tågfärd mellan fjord och fjäll. I Songnefjordens innersta flik mot söder ligger Aurlandsfjorden.
Längst in i fjorden ligger samhället Flåm. Köp biljett och åk med det anslutningståg som skall passa tågen mellan Oslo och Bergen.
Under ca 2 mils sträcka stiger tåget 865 m upp. Vid ett stort vattenfall inne mellan bergväggarna
stannar tåget så turisterna kan gå ut och fotografera.
 
Uppe vid Myrdals station kommer de fjärrgående tågen ut ur tunnlarna nästan samtidigt. En febril tågbytareaktivitet utbryter mellan de snöklädda fjälltopparna. En stund senare är allt tyst igen och Du kan åka tåget tilbaka igen ner till Flåm.
Från Flåm med bilen kan du t.ex. ta vägen genom världens längsta vägtunnel 24 500 m (E16). Efter tunneln och längs vägen kan du titta på Norges bäst bevarade stavkyrka, Borgunds stavkyrka. 
 
 
Åk till Prekestolen i Lysefjorden. Från Stavanger som ligger i sydvästra delen av Norge, tar Du båten in mot
fjällen till Tau. Kör via Jörpeland upp till Prekestolshyttan. Parkera bilen och gör dig klar för vandring. Mellan 2,5 och 3 timmars vandring upp till Prekestolen får Du kanske räkna med.
När Du närmar Dig målet så tappar Du nästa andan av det Du ser.
Det mesta av Lysefjorden ligger nu under Dina fötter. Klippavsatsen som stigen leder fram till, är det som kallas Prekestolen. Lägg Dig ner ute vid kanten och titta ner. Där stupar fjällväggen lodrät 597 m rakt ner i Lysefjorden. 
Du har tagit fika med Dig och kan stanna en god stund samt även fotografera. Utsikten från Prekestolen är mäktig. Ingen bra plats att ha barn med på.
 
Ett annat alternativ är att ta turistbåten från Stavanger och in i Lysefjorden.
Då får Du se Prekestolen och hela den lodräta fjällväggen från båten.
 
Ca 10 mil norr om Lillehammer finner Du ett kraftigt fjällmasiv med orörd natur.
Här möter Du de sega och uthålliga fjällvandrarna som kan gå hur långt som helst. Vandra mellan olika fjällstationer (dagsetapper).Tystnaden på fjället är total förutom vindens sus. En plats för den som vill känna av sin litenhet.
Rätt klädsel för olika situationer är att tänka på. Vantar/Handskar om så mitt i sommaren kan bli nödvändigt. Vi vet! Platsen där man får ta hand om sig själv.
På kvällen kan Du köpa en bastant middag på fjällstationen. Serveras vid långbord där alla intar måltiden med lika god aptit, samt trivs. Mycket trevligt! Enkelt och lite primitivt men samtidigt befriande. Ett alternativ för den som vil koppla bort omvärlden helt.  
  
Satsa på en kall avrivning en solig dag. Kör upp på högre höjd var som helst bland fjällen 700-900 möh. Du ser snö-
klädda fjälltoppar i närområden. Kanske 1500 m höga.
Kör tills Du träffar på en brusande älv. Parkera bilen och packa sedan ryggsäcken med toalettartiklar och
badlakan och liggunderlägg. Därtill en dricka med tilltugg eller frukt.
Vandra uppströms tills Du finner en plats där Du kan hoppa i älven utan risk.
Temperaturen på kristallklart smältvattnet behöver ej nämnas. Bit ihop! 
När Du efteråt ligger där på rygg och betraktar de sommarlätta molntussarna som far förbi, så medger Du att det känns skönt.
Endast de lösgående fåren ser att Du är där.
Leo och Anki Cederholm
 
 
 
 
 

LÄSARNAS TIPS

Gå till toppen