Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Möten på barnens villkor

Det är barnens rätt att mötas på sina egna villkor som står i centrum för Spiritus Mundis arbete. Det skriver organisationens Henrik Melius i ett svar på den kritik som framförts mot planerna att låta Malmöelever resa till Saudiarabien.

I Malmö är vi stolta över vårt mångkulturella samhälle. Vi i Spiritus Mundi har haft den stora glädjen att uppleva detta praktiskt genom alla de barn med olika etniska bakgrunder och religionstillhörighet som mötts i våra olika projekt genom åren sedan 2004. Vi tycker det är viktigt att barnen får en chans att själva skapa musik, konst, eller sångtexter.
Ett av de mest påtagliga exemplen på detta skedde den 31 maj 2007 på Malmö opera. Då höll 140 barn från fyra stadsdelar i Malmö sin konsert med musik och texter de skapat tillsammans. Operan gungade både på scen och i publiken till ”Malmö är ni med oss?”. Stolta föräldrar möttes i en härlig symfoni av gemenskap i det nya Malmö.
Kulturföreningen Spiritus Mundi arbetar för att skapa förutsättningar för dialog mellan barn oavsett etnisk bakgrund, religionstillhörighet eller under vilket statsskick de är födda. Detta exkluderar inte något land på någon kontinent. Barns rätt att mötas och göra sig hörda skall vara lika för alla. Detta enligt FN:s konvention om barns rättigheter.
Det som ger oss frihet, och det som är vår styrka, är att skapa dessa möten helt och hållet på barnens villkor. Vi representerar inte den svenska staten i detta projekt. Vad gäller frågor om mänskliga rättigheter förutsätter jag att de tas upp i en officiell dialog mellan Sverige och Saudiarabien. Rätt forum för detta är regering och riksdag, det vill säga en dialog mellan vuxna.
Natik Awayez (kultursidan 23.2, se länkar ovan till höger) och andra föreslår att bojkotta en hel generation av barn i Mellanöstern. Det Mellanöstern som är så närvarande hos oss i Malmö. Detta är farligt. Den föreslagna bojkotten skulle då också hindra saudiska kvinnliga pedagogers möjlighet att göra sig hörda. Om vi inte nu är med och investerar i dialog för förändring kommer vi att ångra oss. Bojkott tystar – dialog öppnar möjligheter.
När vi talar om interkulturell dialog kan vi inte utesluta ett land som Saudiarabien, det land som är föremål för vårt kommande projekt, ”Riyadh calling Malmo are you with us?”.
Interkulturell dialog bör inte bara finnas mellan länder som Sverige och Danmark, eller andra demokratier och likasinnade. Interkulturell dialog har ett värde även mellan länder som skiljer sig stort i fundamentala avseenden. Är det inte ännu viktigare att skapa mötesplatser mellan dem som inte tycker eller lever likadant? Dialog är inte att samtycka, det är att vara delaktig i förändring.
Vad gäller finansieringen av resan har det påståtts att vi hemlighåller sponsorskapet. Detta stämmer inte. Spiritus Mundi som ideell förening har inte resurser att betala flygbiljetterna för alla barnen. Vi har därför sökt kontakt med svenska företag i Saudiarabien. Vi har bett företag om antingen direkt stöd eller att via deras saudiska leverantörer eller kunder finansiera barnens resa. Exakt hur denna finansiering kommer att se ut är inte färdigt. Så fort vi vet, ger vi besked.
Det blir både pojkar och flickor som möts när barnen arbetar tillsammans med sin gemensamma målning. Detta är vi vana vid i Sverige. Det är inte de saudiska barnen. På vårt initiativ, har vår samarbetspartner – utbildningsministeriet i Riyad – accepterat och möjliggjort detta.
När barnen möts för skapande av den gemensamma tavlan kommer varken vi eller vår samarbetspartner att styra hur de grupperar sig två och två, tre och tre, pojke eller flicka, saudisk eller svensk. Detta är viktigt för alla, men i mycket högre grad för de saudiska barnen; en möjlighet de kanske aldrig tidigare fått, men förhoppningsvis kommer att få igen.
Vi har ställt som krav att det skall vara både pojkar och flickor i barnens gemensamma mötesplatser under resan och detta står även i vårt avtal med utbildningsministeriet. Detta är utan tvekan ett viktigt steg.
Resan i april kommer att omges av högsta säkerhet för de svenska barnen, och vi ska även se till att de saudiska barnen kan känna sig trygga när de kommer till Malmö i höst.
Vi skall inte glömma att många hundra svenskar kallar Saudiarabien för sitt hem och att ytterligare hundratals reser hit varje dag på tjänsteresa.
Projektet fyller ett tomrum på så sätt att det som västerländskt initiativ bidrar till intern dialog och till förändringsprocesser i Saudiarabien för interkulturell medvetenhet, nytänkande i utbildningen och främjande av barnens kreativitet. Det är bättre att lösa knutar än att dra åt dem hårdare!
Projektet sår frön för saudiska kvinnliga och manliga pedagogers interna utvecklingsprocess. Detta genom att möta svenska pedagoger och föräldrar. Vi har starkt stöd för initiativet från saudiska och internationella akademiker. Många i den internationella diplomatiska kåren i Riyad ställer sig också bakom projektet och den svenska ambassaden hjälper oss med officiella kontakter. Det stämmer att vi för att genomföra detta projekt haft kontakter på högsta nivå i Saudiarabien. Detta är nödvändigt för att möjliggöra vårt arbete.
Genom möten och samtal kan vi alla – barn såväl som pedagoger – samverka för ett bättre samhälle, präglat av dialog och fritt från kränkningar. Att initiera projekt som detta är ett litet men viktigt steg på vägen.
HENRIK MELIUS
Spiritus Mundi
Gå till toppen