Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storasyskon och sladdbarn trängdes på biblioteket

Är du storasyster, lillasyster eller mellanbarn? Placeringen i syskonskaran formar vår personlighet och präglar oss för livet.

Intresset var överväldigande och stolarna räckte inte till när Elisabeth Schönbeck talade om syskonrelationer.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Elisabeth Schönbeck, beteendevetare och diplomerad småbarnspedagog, fyllde Stadsbibliotekets atriumgård till bristningsgränsen när hon föreläste på tisdagskvällen.
Hon har inriktat sig på hur vår plats i syskonskaran påverkar hur vi utvecklas som individer och vilka vägar vi slår in på, både privat och på jobbet.
– Jag är storasyster och det är det som präglat mig allra mest i livet.
”Visa mig vilken plats du har i syskonskaran och jag ska säga vem du är”, skulle man kunna uttrycka det. Fast så enkelt är det naturligtvis inte. Många andra faktorer bidrar till att forma vår personlighet. Men forskning visar att syskonpositionen har betydelse.
– Två storebröder kan vara väldigt lika oavsett om de växt upp som gatubarn i Rio eller på ett gods i Skåne. Storebror har ansvaret för att stöldräden lyckas och för att det går bra för godset.
Storasyskon har ofta stora förväntningar på sig från föräldrarna, som uppmuntrar deras minsta framsteg. De tar på sig ett stort ansvar och är duktiga.
Småsyskon är inte lika bundna till föräldrarna och har inte samma ansvar. De har humor och blir ofta rebeller och sticker sin väg.
– Det var nog bara småsyskon som emigrerade till Amerika.
Mellanbarnen kan bli lite inklämda och har svårt att synas, speciellt om det är tätt mellan syskonen. De är ofta socialt kompetenta och försöker hitta fredliga lösningar på konflikter.
Idag är det vanligt att syskon föds med mindre än ett och ett halvt år mellan sig, bland annat beroende på reglerna i föräldraförsäkringen.
– Men jag tycker att man ska planera barn som man planterar växter. Det ska vara lagom långt mellan dem för att de ska få sol och kunna spira.
Elisabeth Schönbeck avslutade med en uppmaning till åhörarna om att fundera vidare på hur syskonpositionen påverkar ens liv.
– Har ni inget att prata om i fikarummet eller på släktkalaset så kan ni diskutera detta. Det är ganska roligt.
Gå till toppen