Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nu börjar rivningen av Aq-va-kul

Nu klämmer rivningsarbetarna igång med simhallsbadets dödsmässa. På bilningshammare: Michael Wolk. På vinkelslip och storslägga: Denny Weigel.

MALMÖ. Det dånar i hela simhallen när Michael Wolk hackar loss granitplattorna från Aq-va-kuls läktare. På de här bänkarna har folk suttit och tittat på simtävlingar i 51 år. Men nu ska hela rasket rivas.

På Aq-va-kuls innergård brummar en grävskopa, som håller på att bana väg för rivningsmaskinerna, som ska sätta sina klor i badhuset. Den höga simhallsbyggnaden runt 25-metersbassängen ska bort.

De bärande betongpelarna håller på att vittra sönder. Fem centimeter in i pelarna är armeringsjärnen helt avrostade. Golvet är inte heller säkert. Läktaren, barnbassängen, halva simhoppsbassängen och källaren under simhallen måste rivas och fyllas igen.
– Konstruktionen neråt är för dålig. Det är därför som vi tyvärr måste riva, säger Peter Ödmo, projektledare på stadsfastigheter.
Med en tung slägga krossar Denny Weigel glasrutorna längs kortsidan av bassängen. Tio meter upp i luften, snett ovanför, ser vi hur några arbetskamrater från NRK Rivning AB prövar att bända loss delar av de stora fönsterpartierna.

Tanken är att vissa fönsterrutor ska användas till den provisoriska byggnaden runt den djupa halvan av simhoppsbassängen.
Rivningen av Aq-va-kuls hjärta ska vara klar i mitten av maj. Sedan är det bråttom att bli klar med den provisoriska renoveringen av badhuset, så att 50-metersbassängen och undervisningsbassängen ska kunna öppna senast den 1 juli. För Äventyrsbadet och simhoppsbassängen har deadline skjutits fram till den 1 november.

Det finns en hel del att göra: betong och kakel ska lappas och lagas. El, ventilation, vattenledningar och reningsanläggning måste förbättras eller bytas ut. Reparationerna ska göras hjälpligt, så att Aq-va-kul kan fungera i ytterligare tre till fem år, medan kommunen jobbar fram en mer permanent lösning för alla simskolebarn, idrottsklubbar och motionssimmare.
Kommunstyrelsen har öronmärkt 28 miljoner kronor för badhusets rivning och ombyggnad. Vilken firma som ska sköta ombyggnaden beslutar stadsfastigheter troligtvis i nästa vecka.

Larmrapporter gömdes undan

Tills det stängde var vattenpalatset Aq-va-kul det klart största av Malmös tre inomhusbad.
Badhusbyggnaden på Regementsgatan invigdes 1956, då under namnet Simhallsbadet. Då fanns bara en 25-metersbassäng och turkbad.
På 1970-talet, efter Gunnar Larssons OS-guld i München, kompletterades badet med en 50-metersbassäng.
1988 öppnade äventyrsbadet under namnet Aq-va-kul. År 2004 hade Aq-va-kul 650000 besökare.
I september 2006 stängdes hela Aq-va-kul i en vecka, efter att takputs hade trillat ner. Undervisningsbassängen stängdes hela hösten på grund av svåra skador på de pelare som bar upp taket.
Den 24 februari 2007 avslöjade Sydsvenskan en hemlig rapport som pekade på allvarliga säkerhetsbrister på Aq-va-kul: hundratals läckor i bassängerna, bärande balkar är allvarligt skadade, betongen riskerar att rasa, risk för legionellasmitta i vattnet, bristfälliga larmsystem och en vattenrening som lider av "överhängande risk för haveri".
Larmrapporterna hade mörklagts och gömts undan av fritidsdirektören samt fritidsnämndens dåvarande ordförande Lynn Ljungberg (s).
Inom en vecka stängdes 25-metersbassängen av säkerhetsskäl.
Den 15 mars stängdes hela Aq-va-kul på grund av rasrisk.
Läs alla artiklar om: Fritidspalatsen förfaller
Gå till toppen