Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det handlar om politik

Lars Åberg avslutar debatten om Spritus Mundi och planerna på att starta ett skolutbyte mellan Malmö och Saudiarabien.

Förhållningssätten skiftar hos dem som vill ha ett samarbete mellan Malmö stad och diktaturen i Saudiarabien.
Henrik Melius formulerar sig affärsmässigt på kultursidan (27.2, se länk till höger) och har genom att starta kulturföreningen Spiritus Mundi hittat ett sätt att med positivt laddade integrationstermer få miljonbidrag från samhället. Hos Limhamn-Bunkeflos utbildningschef Mats Bååth och lärarutbildningens enhetschef Lena Bååth dominerar intrycket att de faktiskt inte förstår vilka krafter som utnyttjar dem (och högskolans ledning tiger). Jan Hjärpe (22.2, se länk till höger) bagatelliserar könsåtskillnadspolitiken genom att jämställa sin egen skoltid i gossläroverket med det saudiska kvinnoförtrycket.
Men det är främst i politiken som ett moraliskt tomrum öppnar sig. Malmö, som vill vara en stad i världen, leds nu av politiker som inte vill kännas vid det som händer i denna värld.
Många socialdemokrater och vänsterpartister var aktiva motståndare till apartheid, men i kommunfullmäktige i torsdags hade de inte ett ont ord att säga om shariastaten. Ordföranden i Limhamn-Bunkeflos stadsdelsfullmäktige Birthe Sörestedt (s) förklarade att det ”bara är positivt att barn får möta barn på barns villkor”, tydligt ointresserad av att utbytet sker på den saudiska regimens villkor och att ett av dessa är att pojkar och flickor inte får jobba ihop. Och skolkommunalrådet Agneta Eriksson (s) slog fast att hon som politiker inte vill lägga sig i denna i högsta grad politiska fråga. Vem ska ägna sig åt det politiska om inte de folkvalda?
Just de partier som tycker det är så viktigt att – utan redovisade skäl – undervisa alla kommunanställda i Malmö i antidiskriminering, tvekar inte att skicka skolbarn till ett land där systematisk diskriminering av alla kvinnor är en central beståndsdel i den styrande ideologin.
LARS ÅBERG
journalist
Detta inlägg avslutar debatten.
Gå till toppen