Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hårdare tag slog sönder hela hans liv

Regeringens plan att minska sjukskrivningarna har redan drabbat 34-årige Mathias Ringelid. En annan effekt av de hårdare villkoren är att allt fler överklagar Försäkringskassans beslut.

Mathias Ringelid bor för tillfället hemma hos en vän. Längs ena väggen i vardagsrummet trängs kartongerna där han förvarar sina tillhörigheter.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
Hans läkare ville sjukskriva honom ett halvår efter sviterna från en tarmoperation och en ridolycka.
Istället drog Försäkringskassan in hans sjukpenning.
Idag bor 34-årige Mathias Ringelid inneboende hos en vän och lever på socialbidrag.
– Jag har fått lämna min gård och mitt företag som bedrivit hästutbildning. Mina hästar har jag sålt, säger han.
Vi träffar Mathias Ringelid hemma hos vännen som han för tillfället bor hos. Längs ena väggen i vardagsrummet trängs kartongerna där han förvarar sina tillhörigheter.
För ett år sedan drog Försäkringskassan in hans sjukpeng med motiveringen att han visserligen inte hade arbetsförmåga att jobba med tungt hästarbete, men ändå skulle klara ett ”på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete”.
– Jag har arbetat med hästar i stort sett hela mitt vuxna liv. När jag skadades bedrev jag hästutbildning på en gård jag arrenderade utanför Veberöd. Jag hade 22 hästar i stallet, de flesta inackorderade unghästar som jag tränade, säger Mathias Ringelid.
I hela sitt yrkesliv har han hållit sig i fysisk trim, dels naturligt genom sitt fysiska arbete med hästarna, men också som en medveten strategi för att hålla sig frisk.
När han var elva år gammal fick Mathias Ringelid diagnosen ulcerös kolit, en kronisk tarmsjukdom som inneburit flera operationer och tung medicinering. Följder av sjukdomen är bland annat ledbesvär.
– Att ha bra fysik och vara stark är nödvändigt eftersom jag varit mycket sjuk i mitt liv. Jag har varit med om flera ridolyckor och en skidolycka som femtonåring, men kommit igen snabbt på grund av min grundfysik.
Den senaste ridolyckan, sista april 2005, tog hårdare än de tidigare. Mathias Ringelid säger att han och hästen föll ner i ett stendike och att han delvis fick hästen över sig. Han tog sig tillbaka till gården med hjälp av hästen, men kände att vänstra sidan domnade bort.
– Jag låg på sjukhus i ett par veckor med vänstersidan förlamad. Känseln återvände sakta och jag kunde gå igång med rehabiliteringen. Det var ju lite bråttom att komma tillbaka, på grund av hästarna.
En krosskada i ländryggen, problem med höften, försvagad arm och hand samt svåra smärtor i ryggen ledde till ett halvårs sjukskrivning. Inhyrd personal tog hand om djuren. Mathias Ringelid gick på rehabiliteringsträning flera gånger i veckan. I november samma år lades han in på sjukhus för en planerad operation i magen. Hans tjocktarm hade tidigare avlägsnats och nu skulle påsen på magen bytas mot en sammankoppling av tarm och en så kallad bäckenreservoar som konstruerats under tidigare operationer. De första dagarna efter operationen såg allt ut att ha gått bra, enligt journalanteckningarna, men så tillstötte komplikationer. Han låg inne nästan en månad.
Under hela 2006 var Mathias Ringelid sjukskriven. I stort sett var fjärde vecka åkte han in akut med kramper och svåra smärtor i buken. Han åt stora mängder starka smärtstillande.
– Mitt allmäntillstånd var helt försvagat, jag hade inte hämtat mig från ridolyckan och problemen med magen gjorde att jag inte kunde träna mig stark igen. Det är fruktansvärt att vara så ung som jag är och inte fungera.
Det var en pressande tid, säger han. Verksamheten på gården fungerade bara hjälpligt utan honom. Ekonomin havererade. Kontrakten på utbildningen av unghästarna försökte han fullfölja med personalens krafter.
Det var de två specialistläkarna, magspecialisten och ortopeden, som ömsom sjukskrev honom det året. Mycket föll mellan stolarna, tycker han själv, och till slut bad han om en träff med båda läkarna samtidigt.
– Jag fick då rådet att söka upp en allmänläkare, som kunde hjälpa med mig en helhetslösning som täckte in hela min sjukdomsbild, säger Mathias Ringelid.
Det gjorde han. På vårdcentralen i Hörby träffade han en läkare som gick igenom journaler och tog prover. Läkaren gjorde bedömningen att han borde genomgå en ordentlig rehabilitering och återhämtning och sjukskrev honom sex månader.
– Istället för att sjukskrivas en månad i taget och ständigt vara på väg tillbaka till företaget, menade läkaren att jag behövde träna och vila ett halvår i lugn och ro. Kroppen hade tagit mycket stryk av operationen, ridolyckan och alla mediciner.
Försäkringskassan höll inte med. I februari 2007 meddelade en handläggare att Mathias Ringelid inte längre var berättigad sjukpenning. Försäkringsläkaren, vars bedömning låg till grund, konstaterade att diagnosen var styrkt och att det ”föreligger en helt nedsatt arbetsförmåga i arbete med hästar av beskrivet slag”. Däremot bedömdes Mathias Ringelid ha arbetsförmåga ”sett mot arbetsmarknaden i stort”. Försäkringskassan skriver: ”Vid den bedömningen (av arbetsförmåga) ska Försäkringskassan inte ta hänsyn till arbetsmarknadsmässiga, sociala och andra liknande förhållanden.”
– Jag tror att Försäkringskassan bedömde utifrån operationen och ridolyckan separat och tyckte det var fiffel och båg att vi drog upp mitt dåliga allmäntillstånd som följt, säger Mathias Ringelid.
I och med beslutet stod Mathias Ringelid utan inkomster. Successivt monterade han ner verksamheten på gården och flyttade till en mindre gård som han fick hyra. De egna hästarna fick han sälja, liksom utrustning och andra tillgångar. Under våren 2007 kontaktades han av filmteamet som producerar filmen Arn och blev ombedd att medverka i några hästscener.
– Jag hade inget val, eftersom jag inte hade några inkomster alls. Dessutom fick jag både boende och mat under inspelningen, så det passade ju bra.
Det var ett ödesdigert beslut. Filmjobbet gav en månadsinkomst på 4000 kronor vilket fick Försäkringskassan att registrera om Mathias Ringelids årsinkomst som grund för sjukpenning, från 240 000 kronor om året till 27 300 kronor.
– Först drar de in min sjukpenning och säger att jag ska jobba och när jag tar en timanställning för att kunna betala min hyra så skriver de direkt ner min sjukpenninggrundande inkomst. Skulle jag i framtiden få sjukpenning blir det drygt 900 kronor i månaden.
Nu ligger hans ärende sedan en tid hos länsrätten i väntan på handläggning. Såväl den indragna sjukpengen som beslutet att sänka hans grundande årsinkomst har överklagats.
Varje månad går Mathias Ringelid till socialkontoret i Hörby och får matbidrag, hyra till sin värd och lite till. Cirka 3500 kronor. Fast en tusenlapp håller socialen inne, i det fall att länsrätten skulle ge Mathias Ringelid rätt till sjukpeng, eftersom socialbidraget då ska minska med samma belopp som Försäkringskassan betalar ut. Hos kronofogden har han betalningsanmärkningar restförda från tiden efter ridolyckan.
Utan vännerna hade det inte gått, säger han. De har hjälpt honom med mat och husrum och allt pappersarbete. Och brorsan har hjälpt honom med rehabiliteringen.
– Han är sjukgymnast och driver ett gym i Stockholm. Jag har varit hos honom i vinter för att få sjukgymnastik och hjälp att komma tillbaka fysiskt.
I november sålde han sin sista häst för att få loss pengar. Det är ironiskt, säger han. Just hästar används numera ofta i rehabilitering efter fysiska skador och när människor mår dåligt, han själv har varit med och drivit flera sådana projekt.
– Snacka om att jag hade behövt mina hästar i det här läget. De får upp en ur sängen på morgonen. Man blir ju helt knäckt som människa av detta.
Gå till toppen