Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre sjukskrivningar ger vårdcentral bonus

Socialstyrelsens nya riktlinjer för sjukskrivningar har trätt i kraft. Nu jobbar Region Skåne aktivt med morötter till vårdcentralerna för att minska längden på sjukskrivningarna.

Bild: Foto: Martin Lindeborg
SVALÖV. ”Det förefaller som om läkarna inte utgör den grindvakt till sjukförsäkringen som det är tänkt att de ska vara”, skriver läkaren Lars Englund i en utredning.
Det vill Region Skåne ändra på. Med pengar som lockbete och övertalning ska Skånes läkare bli bättre på att få ner långa sjukskrivningar.
Sedan ett år har Region Skåne fem team av läkare som reser runt för att förmå kollegorna i primärvården att sjukskriva sina patienter kortare tid. Projektet kallas ”Rätt, lagom, säker”.
Sydsvenskan följde de två distriktsläkarna Kristina Haara från Lund och Renée Vickhoff från Eslöv samt försäkringsläkaren Tommy Alklint från Försäkringskassan till vårdcentralen i Svalöv.
Renée Vickhoff pratar om hjälpnödiga läkare. Det är sådana som är tillmötesgående så till den grad att det skadar patienten. Sjukskrivningsskada och sjukskrivningsberoende är andra uttryck som används under teamets besök i Svalöv.
– Man [dvs en patient] kan säga att man inte klarar av att hålla i en dammsugarslang, men man kan sitta på en stol och tala med sin doktor. Då är det något som inte stämmer. Då är det något annat som ligger bakom det som patienten beskriver som problemet – jobbet, samlivet, ekonomin. Diagnos som dimridå, kallar vi det, säger Renée Vickhoff.
– Om det är mobbning på jobbet som är roten till sjukdomen, kan man ändå vara tillmötesgående med en eller två veckors sjukskrivning, så att patienten får tid att reda upp situationen, säger hon.
Övertalning och pengar som lockbete ska få distriktsläkarna att rätta sig efter Socialstyrelsens och Försäkringskassans så kallade beslutsstöd om sjukskrivningarnas längd.
En vårdcentral får 3000 kronor ifall den behandlande läkaren kan få patienten och arbetsgivaren att komma till vårdcentralen för ett samtal. Om Försäkringskassan också deltar, finns det mer pengar att hämta.
Om mötet inte kommer till stånd inom en månad efter sjukskrivningens första dag, sjunker ersättningen till 1 500 kronor. Den vårdcentral som upprättar en särskild plan för sjukskrivningsrutiner belönas med ett engångsbelopp på mellan 20000 och 30000 kronor.
Pengarna tillfaller inte den enskilde läkaren utan vårdcentralen. De är viktiga, eftersom vårdcentralerna får betalt per patient, och blir det än mer när reformen Vårdval Skåne införs i en nära framtid.
– Doktorn kan klara av fyra till fem patienter med infektioner på en timme, men en diskussion med en patient och hans arbetsgivare tar kanske en halvtimme eller en timme, säger Kristina Haara.
Vårdcentralens chef har gått den särskilda utbildning om sjukskrivning som regionen erbjuder. En del läkare säger att riktlinjerna kan vara en bra hjälp när de ska sjukskriva sina patienter. Men de flesta lyssnar avvaktande på gästerna.
– Det är mitt intryck att folk vill jobba, säger en AT-läkare. Jag har faktiskt bara mött ett enda undantag.
– Allt ni gör är frivilligt, säger försäkringsläkaren Tommy Alklint.
Så är det inte. En doktor kan ställa vilken diagnos hon vill. Till slut är det ändå Försäkringskassan som avgör om det som doktorn säger kvalar in under sjukförsäkringen.
– Jag trodde det var doktorn som avgjorde vem som var sjuk, säger en av distriktsläkarna i Svalöv.

Sjukskrivningstiderna har sjunkit kraftigt i Skåne det senaste året. Socialstyrelsen och regionen har full koll på varenda vårdcentral. Med lite insiderkunskap går det att avgöra vilken läkare som sjukskriver mest – och minst.
Kristina Haara halar fram Svalövs statistik ur datorn. Jo, här ligger man ganska bra till.
Själva leder teamets läkare och deras vårdcentraler ligan i att minska långtidssjukskrivningarna.
Varför ökade sjukskrivningarna så kraftigt under slutet av 90-talet?
– Ökad efterfrågan, svarar de två utsända regionläkarna. Patienter vill ha sjukskrivning, och får det.

Sjukskrivningar ska halveras

Den socialdemokratiska regeringen anslog en miljard kronor under tre år för att nå målet att halvera sjukskrivningarna jämfört med 2002 års nivå.
Pengarna betalas ut under 2007, 2008 och 2009. Skåne har hittills fått cirka 200 miljoner kronor. Ju mer sjukskrivningarna sjunker, ju större blir anslagen. Pengarna går bland annat till projektet ”Rätt, lagom, säker” sjukskrivning.

Sjukskriver mot sin vilja

Läkaren Lars Englund har gjort en undersökning av sjukskrivningsvanor bland 50 läkare i Dalarna mellan 1996 och 2007. Den visar att läkare sjukskriver trots att de inte vill. I ungefär vart fjärde fall, både 1996 och 2007, tyckte de tillfrågade läkarna att sjukskrivning var skadlig för patientens tillfrisknande.

2003 formulerade den socialdemokratiska regeringen målet att halvera sjukskrivningarna före 2008. Med den nye generaldirektören Curt Malmborg gick Försäkringskassan till offensiv 2005.

I Skåne har ohälsotalen minskat från en jumboplats 2006 till nummer 9 av landets 21 län år 2007.

Gå till toppen