Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Konst i långbänk kostar Malmö 100 000 kronor

Det blir ingen offentlig Fred Åberg-skulptur av brottarlegenden Gustaf Freij i Malmö. Konstnären har fått 100000 kronor för det arbete han lagt ner och kulturförvaltningen tar hand om gipsmodellen.

MALMÖ. Uppgörelsen skedde på kommunens initiativ och Fred Åberg är lättad över att kunna gå vidare.
– Det känns skönt att lämna det bakom sig. Det handlar om tjugo år av mitt liv, säger han.
Från början var det meningen att skulpturen ”Nu jävlar ¿” av OS-guldmedaljören Gustaf Freij skulle stå framför Kirsebergskyrkan. Ett par månader skissade Fred Åberg på brottaren.
Fred Åberg har tidigare berättat i Sydsvenskan hur han under årens lopp förgäves efterlyst ett avtal och hur handläggningen av skulpturen har förbryllat honom.
1996 fattade kommunfullmäktige det formella beslutet om inköp av konstverket.
När inget hände lämnade Fred Åberg i maj i fjor in ett konstverk som diariefördes som en offentlig handling, där han lämnade sin syn på hanteringen av projektet, en skulpterad hand som sticker upp ur en två och en halv meter lång bild- och textrulle.
Enligt konstnären åstadkom det ingen förändring.
I höstas träffades den ekonomiska uppgörelsen på 100000 kronor vid ett möte mellan Fred Åberg och kulturnämndens ordförande Carina Nilsson och kulturdirektören Bengt Hall.
– Det är ingenting, mycket går bort i egenavgifter och skatt. Men jag är inte sur på Malmö kommun. Man kan inte vara sur på en kommun, säger Fred Åberg.
Fick du någon ursäkt?
– Nej. Men de hade väl inte betalat pengar om de inte hade dåligt samvete.
Kulturdirektör Bengt Hall vill inte kommentera ett skeende som inleddes långt innan han själv tillträdde. Om själva uppgörelsen säger han så här:
– Det jag upplevde från honom var en stor frustration och det går inte att arbeta som konstnär under de betingelserna. Det är ingen bra utgångspunkt för att göra en konstnärligt bra prestation. Då måste man hitta en lösning. Nedlagt arbete är nedlagt arbete och det ska man ha betalt för, säger han.
Fred Åberg arbetar nu med en skiss till en konstnärlig utsmyckning för ABF. Motivet är ett barn som kämpar med ett klot och titeln är ”Lyftet”, eller ”Jag kan, jag vill, jag måste”.
Vill du ta ett nytt konstnärligt uppdrag för Malmö kommun i framtiden?
– Det verkar inte aktuellt. Det är inget jag går och hoppas på, säger Fred Åberg, som ändå kan tänka sig att säga ja om han skulle få frågan.
Gå till toppen