Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Okänd ballad funnen

En medeltida ballad har hittats i Växjö. Carlhåkan Larsén berättar om ett svensk balladforskningsprojekt.

Det är inte varje dag, eller ens varje år, man upptäcker en tidigare okänd medeltida ballad. Men så har nyligen skett – i Växjö. Omständigheterna kring fyndet av den småländska skämtvisan ”Osteknoppen” har gett upphov till ett helt balladforskningsprojekt, som börjat redovisas i en vetenskaplig volym, En värld för sig själv (Växjö University Press) med språkmannen och fornforskaren George Stephens (1813–95) uppteckningar i fokus.
Namnet Stephens förknippas med Huseby bruk utanför Växjö; det ägdes av en son till George Stephens. En diger samling papper (400 ballader och mycket annat) förvaras i Växjö stadsbibliotek och hemligheterna avslöjas först nu.
Gunilla Byrman och Tommy Olofsson presenterar själva ”guldkornet”, ”Osteknoppen”, medan andra forskare sätter in samlingen i dess sammanhang. Aktiviteten fortsätter närmast med ett multivetenskapligt balladsymposium vid Växjö universitet.
CARLHÅKAN LARSÉN
teaterkritiker
Gå till toppen