Ekonomi

Begravningsbranschen får bakläxa på prisinfo

Att jämföra begravningspriser på nätet är svårt. Det visar Sydsvenskans granskning. Kistor, urnor, lyktor och vaser – mycket kan man hitta på byråernas hemsidor – men prisuppgifter saknas.

Bild: Foto: Johan Wessman
MALMÖ. – En seriös byrå ska ha tydliga priser, säger konsumentvägledaren i Marks kommun, Carina Alvén som riktar stark kritik mot begravningsbranschens sätt att bedriva sin verksamhet.
Carina Alvén anser att begravningsbyråerna ofta medvetet undviker att informera sina kunder om sina tjänster och vad som verkligen gäller vid en begravning.
– Det är så mycket business över det hela att det nästan luktar illa. De är ju vinstdrivande företag och de som träffar oss på byrån är utbildade säljare som ska pracka på oss så mycket som möjligt. Du kan faktiskt göra det mesta själv och det är ingenting som vi får veta på byråerna, säger hon.
Att jämföra begravningspriser på nätet är svårt.
På många begravningsbyråers hemsidor saknas prisuppgifter om tjänsterna som erbjuds. Den enda informationen som ges är att ”priset varierar” beroende på vad kunden vill ha.
Även information om byråns fasta arvode saknas väldigt ofta.
Enligt prisinformationslagen ska tydlig prisinformation finnas om bestämda produkter marknadsförs – i såväl butik som på internet.
Om priset på en produkt inte kan anges ska säljaren informera om hur priset sätts.
– Prisinformationslagen kräver tydliga priser och alla begravningsbyråer har inte det. De stora byråerna och de som är seriösa har prisuppgifter. Men en del byråer känner säkert inte ens till att de ska ha det, säger Carina Alvén.
En del begravningsbyråer har även felaktig information på sina hemsidor.
Carina Alvén berättar att hon stött på begravningsbyråer som haft uppgifter om att kommunen alltid bistår dödsboet vid en begravning om dödsboet inte själv kan betala.
Så är emellertid inte alltid fallet.
– Du som beställer begravningen är betalningsskyldig. Det upplyser de inte alltid om. Det är ingen självklarhet att man kan få bidrag. Det avgörs av kommunen efter en individuell prövning. En del begravningsbyråer jag pratat med hade inte ens en aning om att det var så.
Enligt Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges begravningsbyråers förbund, har bristen av prisuppgifter på internet diskuterats inom förbundet.
Gör inte avsaknaden av prisuppgifter på internet det svårare för kunden att jämföra priser?
– Ja det kan jag hålla med om. Men går man in på en begravningsbyrå så får man uppgifter om hur mycket det kostar, säger Ulf Lernéus.
Är det vanligt att kunder klagar över priserna?
– Ibland får man höra att folk tycker det är för dyrt. Men det är för att det är en sådan tjänst som ingen egentligen vill beställa, säger Ulf Lernéus.

Detta kan du göra själv istället:

Siffror inom parantes anger pris hos begravningsbyrå.
Detta får du inte göra på egen hand:
Källa: ”En sista hälsning” av Carina Alvén, Konsument-vägledare, Marks kommun.

Genomsnittspris 18 000 kronor

Enligt Svenska begravningsbyråers förbunds hemsida finns det inte någon övre prisgräns för vad en begravning kan kosta. Den kan kosta så lite som 6000 kr. Då har man valt bort det mesta utom en enkel kista samt transport till närmaste krematorium utan någon begravningsceremoni. Nödvändiga handlingar och begravningsbyråns arbetskostnad ingår dock.

Genomsnittspriset för en vanlig begravning är mellan 17000 kr och 20000 kr. Då ingår kista och dekoration, nödvändiga transporter, bärare, dödsannons, ceremoni med enklare förtäring. Även begravningsbyråns arbetskostnader samt eventuella församlingskostnader ingår i priset. Gravsten och bouppteckning ingår dock inte.

Priset varierar beroende på:

  • Antalet transporter och avståndet.
  • Hemförsamlingens avgifter.
  • Dödsannonsens storlek och om man annonserar i flera tidningar.
  • Om man önskar solister.
  • Om begravningen sker i en annan församling än hemfö rsamlingen.
  • Antalet gäster och maten.
  • Om man väljer en familjegravplats eller enbart minneslund.

Källa: Sveriges begravningsbyråers förbund.

Gå till toppen