Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Byggboom för murar och plank

Bygget av murar och plank runt villor och andra och fastigheter i Malmö har fyrdubblats på tio år.

MALMÖ. – Vi försöker komma tillrätta med det, säger Christer Liljemark, programarkitekt på stadsbyggnadskontoret.
För tio år sedan fick stadsbyggnadskontoret ett femtiotal ansökningar varje år om att få bygga mur eller plank runt villan eller bostadsrättshuset. Den senaste tiden får kontoret cirka 200 ansökningar per år. 90 procent beviljas.
I en nyutkommen broschyr som Christer Liljemark och stadskontoret låtit trycka står det:
”Undvik att planka eller mura in Din trädgård.”
– Vi försöker råda de som söker bygglov att avstå från mur. Inte bara för att det kan förfula miljön, utan också för att muren aldrig fyller den funktion som villaägarna vill att den ska göra, säger Christer Liljemark.
Den som tror att muren ska hindra brottslingar, minska insyn eller dämpa blåst och vind tror i de allra flesta fall fel, enligt Liljemark.
– Inget är så tacksamt för en inbrottstjuv som en kringbyggd villa. Innan för muren kan han arbeta ostörd.
– Och blåst och vind som virvlar över murkanten kan få en väldig fart tack vare muren. Ett plank med springor är bättre, det delar upp vinden, luftstrålen. Insynen behöver heller inte minska, den som vill titta på sin granne kan alltid gå upp på andra våningen i det egna huset, säger han.
I ett avseende kan dock muren eller planket göra nytta – att dämpa buller.
– Så egentligen är vi bara intresserade av att bevilja bygglov för dessa, säger han.
Men reglementet är sådant (se faktarutan) att stadsbyggnadskontoret har svårt att säga nej.
– I det läget försöker vi få den sökande att göra planket eller muren så levande som möjlig. Det finns olika knep. Man kan variera i material och färg, med växtlighet, säger Christer Liljemark. Sedan är det faktiskt så att vi kan säga nej till en mur om den är riktigt ful.

Bygglov eller ej?

Det här gäller för inhägnad, plank och mur:
Här behövs inte bygglov:
Plank eller mur kring en uteplats, om avståndet till fastighetsgränsen är minst 4,5 meter och höjden inte överstiger 1,8 meter och att planket eller muren inte bygger ut mer än 3,6 meter från huset.
Staket, inhägnad i trä eller smide, med valfri täthet 1,2 meter. Högre än 1,2 meter kräver minst 50 procent luft, till exempel 10 centimeter plank 10 centimeter luft, 10 centimeter plank.
Pergola om inte andelen trä överstiger 50 procent då räknas den som plank.
Här behövs bygglov:
Plank högre än 1,2 meter över mark/gata.
Mur inhägnad högre än 40 centimeter.
Stödmur oavsett höjd.
Gå till toppen