Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prover ska visa om fisken är frisk

Ett gäng fiskar placerades i ”surhålsvattnet” från Sankt Hans backar, medan kompisarna blev kvar i det friska vattnet på fiskodlingen i Halland. Nu ska regnbågsforellernas hälsotillstånd jämföras.

LUND. Sydsvenskan avslöjade i somras att det så kallade ”surhålet” på Sankt Hans backar i åratal har använts som soptipp för giftiga kemikalier och annat industriavfall.
Gifterna kan även ha letat sig ner till bäcken som har sitt ursprung vid backarna och mynnar ut i Höje å. Kommunen har avsatt 20 miljoner kronor till undersökningar och åtgärder av det drabbade området.
Igår inleddes arbetet med att kontrollera om fiskar tar skada av att leva i vattnet. Undersökningen har pågått på tre platser. Vallkärra är en av dem och den station som först kontrollerades igår. I fem veckor har fiskar plockade från en fiskodling förvarats i provisoriska bassänger fyllda med vatten från vattendraget vid Sankt Hans backar.
Varje dag har personal från Renhållningsverket varit på plats för att kontrollera stationerna. Med hjälp av forskare från Göteborgs universitet ska de nu undersöka forellerna. De ska även ta upp fiskar som simmat fritt i vattnet för att ha ytterligare en grupp att jämföra med.
Fiskarna simmar runt i två baljor i glasfiberplast, ungefär en gånger en meter stora. Nu ska de möta sin död för att tjäna ett högre syfte.
Med en snärtande rörelse bankar Åke Larsson, professor i miljövetenskap, fisken medvetslös innan den dissekeras i den vita minibussen som står parkerad intill åkanten.
Det är gallan, levern och blodet som forskarna tar prover på. De avslöjar om fisken har gifter i systemet och om immunförsvaret är stört. Fisken kan klara av gifter till en viss grad, men det Renhållningsverket nu ska ta reda på är om halterna är för stora för att djuren ska kunna hantera det.
– Vi vill genom att jämföra med fiskarna i odlingen ta reda på om de här fiskarna har skadats. Om de har det behöver vi veta hur mycket, ifall det räcker att vi kontrollerar vattendragen då och då eller om vi behöver sätta in åtgärder, säger Anna Wilhelmsson Göthe som är miljö- och marknadschef på Renhållningsverket.
I en hörna av den provisoriska arbetsplatsen sitter Jenny Lycke och blåser med en hårtork på blodet från en fisk.
– När vi skickar iväg blodet måste det vara någorlunda torrt så att det inte klumpar ihop sig. Normalt sett brukar det torka av sig själv, men det är ju oftast inte sånt här väder, säger hon och kisar ut mot den champinjongrå himlen och snön som yr.
Igår undersöktes också dagvattendammen längre inåt stan, medan det i dag är dags för den norra förgreningen av Vallkärrabäcken. Sedan väntar cirka två veckors analysarbete innan de första resultaten beräknas vara klara.
Från sitt arbetsrum på andra sidan bäcken kan Margareta Skov följa hur arbetet går. Hon har inte haft några problem med bäcken som slingrar sig intill hennes tomt
– Jag äter äpplena på mina träd och vinbären på mina buskar. Vi får väl se vad de kommer fram till, men jag vill inte ta ut oron i förskott, säger hon.
Anders Eklöv är fiskekolog och har tidigare larmat miljöförvaltningen om miljögifter och missbildade öringar i Vallkärrabäcken. Han tycker det är bra att kommunen nu gör en ordentlig undersökning av vattnet, men att man borde göra en kompletterande inspektion i slutet av sommaren:
– Då får man också upp årsungarna som kläcks i maj. Det första året håller sig fiskarna gärna i sina hemtrakter, därför har de sannolikt fått i sig större mängder vatten än de äldre som rör sig över större områden.

Giftiga kemikalier dumpades på tippen

Sydsvenskan avslöjade i somras att den gamla soptippen vid Sankt Hans backar orsakar allvarliga skador på miljön. Platsen användes på 1960-talet av Tetra Pak och Åkerlund & Rausing som en dumpningsplats för kemikalier som man idag vet kan orsaka hjärn- och fertilitetsskador.
Redan 1999 konstaterade fiskekologen Anders Eklöv att var sjätte öring i den närliggande Vallkärrabäcken var gravt missbildad. Den följande rapporten ignorerades dock av både politiker och tjänstemän. Därför fortsatte motsvarande två Globenarenor fulla med giftigt avfall, sopor och okänt industriavfall att rinna ned i grundvattnet från Lunds nedlagda deponier.
När ett gäng studenter på ekotoxikologen gjorde en liknade undersökningen förra året hade mer än hälften av de fiskyngel som undersöktes missbildningar.
Gå till toppen