Lund

Pengarna gömdes på hemligt konto – nu döms läkaren till fängelse.

Läkaren Janina Ekeroth lät bli att betala 1,1 miljoner kronor i skatt. Nu döms hon till fängelse av hovrätten.

LUND. Mottagningen Ultraljud Klinik i Lund AB fastnade 2004 i en av Skatteverkets rutinkontroller av läkarmottagningar som Region Skåne hade avtal med. Och man upptäckte stora odeklarerade summor. Under flera år hade ägaren och läkaren Janina Ekeroth stoppat såväl patientavgifter som ersättningar från regionen i egen ficka, utan att deklarera dem. Sammanlagt lät hon bli att betala drygt 1,1 miljoner kronor i skatt, enligt granskningen.
Grovt skattebrott, grovt försvårande av skattekontroll och grovt bokföringsbrott, anser hovrätten och dömde henne i måndags till tio månaders fängelse och fem års näringsförbud.
I hovrätten säger läkaren att minst hälften av alla patienter inte betalade sina avgifter men att det var en sådan liten del av verksamheten att hon inte begärde in pengarna.
Märkligt, resonerar hovrätten, eftersom det torde ligga i patientens eget intresse att betala avgiften för att på så sätt fortare nå högkostnadsskyddet.
Men Janina Ekeroth berättar också att hon för de pengar hon faktiskt fick av patienterna har betalat för hantverkare för ”så kallad svart trädgårdsmästar- och reparationsarbete” på kliniken.
Pengarna förvarades kontant på kliniken.
När hon blev remissläkare 2002, vilket innebär att läkaren får ersättning för patienter som skickas på remiss direkt från regionen, öppnade hon ett nytt konto där de pengarna sattes in.
Förklaringen hon ger till hovrätten var att hon inte ville ha så mycket pengar kopplade till sitt Visakort. Men kontot hölls hemligt för hennes bokförare. På grund av glömska, enligt läkaren.
Men hovrätten resonerar annorlunda:
”... det ger enligt hovrättens uppfattning en mycket klar fingervisning om vilka avsikter Janina Ekeroth har haft med de åtgärder hon har vidtagit” skriver man i domen.
När tingsrätten dömde i målet för över ett år sedan kom man till skillnad från hovrätten fram till att brottet inte var att anses som grovt utan som bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Det stod visserligen redan då klart att stora belopp inte bokförts och därför inte beskattats. Frågan vara bara om det skett på grund av okunnighet eller med uppsåt.
Näringsförbudet på fem år började gälla från och med att hovrättens dom meddelades på måndagen.
Janina Ekeroth vill inte uttala sig.
– Jag befinner mig i utlandet, vet ingenting om domen och vill inte uttala mig, säger hon.
Hennes advokat Sven Jerneryd säger att han ska träffa sin klient i nästa vecka för att prata om en eventuell överklagan.
Gå till toppen