Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mona Seilitz är död

Skådespelerskan Mona Seilitz är död. Hon avled under onsdagen på ett sjukhem i Malmö, uppger Kvällspostens nätupplaga.

Mona Seilitz gjorde sin första stora roll i filmen "Giliap" 1975 och återvände efter många år i Stockholm till sin barndomsstad Malmö. Under många år var hon också sommarskåning, med hus i Höllviken och på Österlen.
Mona Seilitz teaterintresse började tidigt. Som tonåring var hon verksam i Teater 23 innan hon kom in på scenskola i Norrköping 1962. Därefter följde engagemang på Folkan i Stockholm tillsammans med bland andra Kar de Mumma. Tv-serien "Sinkadus" 1980 blev hennes publika genombrott.
Mona Seilitz fick ofta utnyttja sin komiska talang i roller och spela tjusiga och korkade blondiner, och hon utnämndes vid något tillfälle till "riksvamp". Genom åren försökte hon dock visa att sin bredd som skådespelare. Hon har också gett ut skivor och böcker och hennes stora intresse för att måla har resulterat i flera konstutställningar.
För bara ett par månader sedan, inför sin 65-årsdag i januari, talade TT Spektra med Mona Seilitz.
- Jag tycker att jag lever ett bra liv. Jag gör det jag vill, och tycker att det är rätt skönt att vara singel och inte leva ihop med någon efter alla äktenskap och förhållanden man haft. Jag känner en väldig trygghet i mig själv, sade hon då.
Mona Seilitz blev 65 år. Enligt Kvällsposten somnade hon in på ett sjukhem i Malmö efter en längre tids sjukdom.
– Gud vad tråkigt, det kom som en chock. Jag tänker först på hennes anhöriga, säger Nils Edwall, som ledde SVT-programmet Bingo Royale tillsammans med Mona Seilitz hösten 2006 och våren 2007.
– Mona var öppen, tillåtande och nyfiken med en glimt i ögat. Hon var långt ifrån en gammal dam, utan väldigt vital och ungdomlig och beredd att hoppa på roliga saker.
Gå till toppen