Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Omöjligt leva upp till idén om etisk fond

Etiska fonder vilseleder. Det är omöjligt att undvika inblandning av vapen-industrin i en fond. Det säger doktoranden Joakim Sandberg som riktar skarp kritik mot etiska fonder i sin avhandling.

Under de senaste åren har intresset för etiska fonder blivit allt större, i kölvattnet av klimatdebatt och diskussioner om mänskliga rättigheter.
Men civilekonomen Joakim Sandberg riktar kritik mot de etiska fonderna i sin doktorsavhandling i praktisk filosofi som läggs fram vid Göteborgs universitet imorgon. Han menar att det är omöjligt att leva upp till idén om en etisk fond.
– Storföretagen är väldigt komplexa. Företag har aktier i andra företag och tjänar pengar på bankernas räntor, som investerar i till exempel vapen. Det går inte att undvika.
Därför använder sig de etiska fondförvaltarna av luddiga mål och definitioner, som att pengarna investeras i företag som har mindre än tio procent av sin verksamhet i tobak, alkohol, vapen och pornografi.
– Fondförvaltarna har förstått att de skulle förlora för mycket pengar annars. De är fokuserade på avkastning. Man kan då ifrågasätta vad de har för långsiktig ambition att driva etiska frågor – nu blir det bara cyniskt.
Etik används som marknadsföring för att locka småsparare som är skeptiska till aktiemarknaden men tror att etiska fonder är något gott, enligt Sandberg. Men i slutändan tar fondförvaltarna finansiella hänsyn istället för etiska.
Joakim Sandberg har fått kritik för att vara orättvis. Carina Lundberg Markow på KPA Pension sa i förra veckan till Göteborgs-Posten att om ett företag som KPA investerar pengar i inte respekterar de mänskliga rättigheterna avyttrar fonden sina aktier i företaget. Och de etiska fondförvaltarna påverkar genom att vara med och rösta på bolagsstämmor. Men Joakim Sandberg håller inte med.
– Om fondförvaltarna hade sålt alla aktier på en gång hade det kunnat göra skillnad. Men istället säljer de av små mängder under en längre tid. Det blir tandlöst.
Etik i fonder går ofta ut på att undvika investeringar i tobak, alkohol, vapen och porr. Joakim Sandberg ifrågasätter även själva definitionen.
– Frågan är om det går i samklang med vad svenskarna tycker är de största synderna. Definitionen kommer från USA och den kristna högern.
Hur ska då en privatperson som vill göra etiska investeringar tänka?
Att som enskild aktieägare påverka under en bolagsstämma är svårt. En bättre strategi än att satsa på etiska fonder är, enligt Joakim Sandberg, att söka upp mindre företag som satsar på nya lösningar med exempelvis miljövänlig teknik.
Mer riskfyllt, javisst.
– Men vill man göra något bättre än att gynna sig själv och istället göra en moralisk investering är det ett alternativ. Ett annat är att satsa på vanliga aktier och skänka avkastningen till välgörenhet. Det är bättre än att satsa på etiska fonder.
Gå till toppen