Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rullad eller tillplattad packning?

Rulla kläderna hårt, det sparar massor av plats i resväskan. Så lyder läsarnas populäraste packningstips inför flygresan. Men stämmer det verkligen? Andra vana resenärer förespråkar utplattade, helst ovikta kläder för att krama max ur väskan.

Vi testade båda strategierna med målet att kora en segrare. Utgångspunkten var ett berg av packning som för ögat omöjligen såg ut att få plats i en 24 liters resväska. Långt mer än vad som behövs för en normal charterresa.
Vinnare skulle den metod bli där minst saker fanns utanför väskan efter genomfört uppdrag.
Det viktigaste vi lärde oss? Att metodisk och genomtänkt packning är genvägen till en lyckad start på semesterresan. Till vår förvåning fungerade både rull- och utplattningsmetoden så väl att allt vi dragit fram rymdes i väskan.
Även mjukisbyxorna och extralitteraturen som vi redan gett upp om fanns det till sist utrymme för. Racet slutade helt enkelt i dött lopp.
Rullmetoden har fördelen att kläderna är lätta att hitta och ger ordning och reda i väskan. Utplattningsmetoden räddar strukna kläder något bättre.
Båda metoderna bygger på att skor helst placeras längs väskans väggar, gärna med strumpor inuti.
Necessären kan du också glömma. Innehållet sprids istället i tåliga plastpåsar i de håligheter som uppstår bland semesterutrustningen i väskan.
Sen finns ju alltid tipset att vräka ner allt du vill ha med dig i en enda hög, ta sats och sätta dig på locket. Du får garanterat inte plats med lika mycket, men det går definitivt bra mycket fortare. Att packa smart tar tid.
Gå till toppen