Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya namn utmanar favoriter om Malmös s-poster

ABF-ombudsmannen Lena Adler, undersköterskan Marianne Giheden och socialchefen Inger Leite är tre nya kandidater till de kommunalrådsposter som blir lediga i sommar. Det visar en rundringning som Sydsvenskan gjort till Malmös s-föreningar.

MALMÖ. Den 1 juli ska samtliga socialdemokratiska kommunalpolitiker, cirka 200 personer, väljas om inför den nya stadsdelsorganisationen.
Två kommunalråd försvinner: fritids- och kulturkommunalrådet Lynn Ljungberg och socialkommunalrådet Birgitta Nilsson.
Som Sydsvenskan tidigare berättat är de hetaste kandidaterna som efterträdare Birgit Hansson, ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i Malmö symfoniorkester, samt Carina Nilsson, kommunfullmäktigeledamot och ordförande i kulturnämnden.
Men det finns fler kandidater. Merparten av de drygt tjugo s-föreningarna i Malmös bostadsområden samt kvinnoklubbar och andra s-föreningar är klara med sina nomineringar.
Den socialdemokratiska kvinnoföreningen Karl vill att Inger Leite ska bli nytt kommunalråd. Inger Leite är chef för Individ- och familjeomsorgen i Rosengård, samt ledamot i MKB:s styrelse.
– Inger Leite är en mycket klok, erfaren och kompetens kvinna, säger Kia Haraldsdotter-Sagéus, ordförande i Karl samt kvinnoklubbarnas paraplyorganisation S-kvinnor i Malmö.
Karl har inte sagt vilken av de två kommunalrådsposterna som de vill att Inger Leite ska få. Men själv vill Inger Leite bli socialkommunalråd:
– Jag är stolt och glad över att ha blivit nominerad. Och jag hade inte tackat ja om jag inte trott att jag klarar av jobbet. Jag har ju stor erfarenhet både av att jobba politiskt och i en kommunal förvaltning, säger Inger Leite.
Triangelns s-förening vill att Marianne Giheden, ordförande i stadsdelsfullmäktige Södra innerstaden, ska efterträda Birgitta Nilsson.
– Hon är som klippt och skuren för jobbet inte minst genom sina uppdrag inom Kommunal, säger ordföranden Gertie Olsson.
Marianne Giheden sitter i Kommunal Skånes styrelse och arbetar som undersköterska:
– I Södra innerstaden har vi många sociala problem och jag skulle vilja driva de frågorna i kommunen på ett annat sätt. Därför har jag tackat ja till nomineringen, säger Marianne Giheden.
Fosie s-förening nominerar Carina Nilsson och Lena Adler som kommunalråd. Lena Adler sitter i fritidsnämnden och arbetar som studiesekreterare på ABF. Hon är också ordförande i Malmö socialdemokratiska förening, stadens äldsta s-förening, bildad 1885.
Christine Axelsson har tidigare sagt att Lynn Ljungberg och Birgitta Nilsson ska ersättas av två kvinnor. Men det tycker inte Centrums s-förening. Deras förslag är att Kent Andersson, kommunalråd för integration och arbetsmarknad, ska bli nytt socialkommunalråd och att han i sin tur kan ersättas av Birgit Hansson.
– Två mycket kompetenta personer. Och vi tror att Birgit Hanssons stora erfarenhet inom näringsliv och arbetsmarknad gör henne väl lämpad att efterträda Kent Andersson, säger valberedningens ordförande Jan Svärd.
En annan tung politiker som drar sig tillbaka är Christer Brandt, ordförande i stadsdelsfullmäktige Fosie. Söderkulla s-förening vill att han ska efterträdas av Anders Nilsson, idag ersättare i stadsdelsfullmäktige.
– Jag är smickrad över nomineringen och jag tycker att uppdraget skulle vara spännande, säger Anders Nilsson som också är nämndeman och arbetar som skötare inom psykiatrin.
Nomineringarna ska vara klara till Malmö arbetarekommuns representantskaps möte den 5 maj.
– Vi kommer i stort att uppfylla kravet på att hälften av de valda ska vara kvinnor, säger Christine Axelsson, ordförande både i valberedningen och för Malmös socialdemokrater,

Malmö får ny politisk organisation i juli

Normalt sitter nämndsledamöter och kommunalråd en hel mandatperiod. Men denna valperiod är det endast kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och revisorskollegiet som valts för hela perioden. Orsaken är att Malmö ska få en ny politisk organisation den 1 juli.
De tio stadsdelarna kommer att finnas kvar. Det nya blir att stadsdelarna kompletteras med en ”social resursnämnd” som ska ha ett kommunövergripande ansvar för bland annat socialjour och stadsdelarnas missbruksinstitutioner.
Socialdemokraterna har sex kommunalråd.
Gå till toppen