Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Affärer med HSB byggde upp Dingizians nya bolag

HSB Malmö och HSB Skånes väg mot storfinansen har varit stormig. Men några av fastighetsaffärerna har även skapat stora vinster som lagt grunden till förre HSB-vd:n Greg Dingizian nya börsföretag, Annehem fastigheter, som har många kända skånska affärsmän som delägare.

Mellan 80 och 90 miljoner kronor.
Det är vad börsföretaget Annehem Fastigheter i Malmö och styrelseledamoten Christer Jönsson officiellt har tjänat på de senaste årens fastighetsaffärer med HSB Malmö och HSB Skåne.
En gemensam nämnare för affärerna är Greg Dingizian – först som vd för HSB Malmö och sedan som styrelseordförande och delägare i Annehem tillsammans med Christer Jönssons son Marcus Jönsson.
– Det är bedrövligt att se hur flera HSB-styrelser gått miste om betydande värdestegringar. Greg Dingizian är en begåvad affärsman som vet hur man jobbar med HSB-styrelser som tillsatts på politiska grunder och som saknar all kompetens när det gäller fastighetsverksamhet. Styrelseledamöter är allmänt kloka personer men det räcker inte när man har att göra med så pass slipade affärsmän, säger Gunnar Ek, bolagsexpert på Aktiespararnas Riksförbund när han får ta del av HSB Malmös och HSB Skånes fastighetsaffärer under de senaste åren.
Själv låter Greg Dingizian bitter när han talar om åren i HSB Malmö.
– Jag kallar det för wienerbrödskorruption, säger han, och berättar om smutskastning och amatörmässigt ledarskap.
Branschfolk som Sydsvenskan talat med bekräftar hans bild av att HSB Malmös och HSB Skånes tidigare ledningar inte uppfattats som tillräckligt professionella.
– Men Greg Dingizian fick också en himla bra insyn i HSB:s fastighetsbestånd under sin tid som vd och det har han med stor säkerhet kunnat använda affärsmässigt, säger en fastighetsmäklare till Sydsvenskan.
De lönsamma affärerna inleds i juni 2004. Greg Dingizian har ett par månader tidigare utsetts till ny vd för HSB Malmö sedan byggkostnaderna för Turning Torso blivit en halv miljard kronor dyrare än beräknat.
Han berättar hur Malmös banker vägrade att låna ut pengar till HSB Malmö trots att föreningen ägde många obelånade fastigheter. Istället fick HSB Malmös ekonomi räddas genom stora fastighetsförsäljningar.
– HSB Malmö hade gott om resurser men ingen bra ordning på ekonomin. Jag brukade skämtsamt säga att varje gång jag öppnade en låda hittade jag hundra miljoner kronor, säger Greg Dingizian.
Den 30 juni 2004 avslutar Greg Dingizian affären där HSB Malmö säljer sju fastigheter till mäklarfirman och fastighetsföretaget Landgren & Jönsson som ägs av Christer Jönsson.
Nio månader senare – den första april 2005 – säljer Landgren & Jönsson sex av fastigheterna med 34 miljoner kronor i vinst. Efter två år är den sjunde fastigheten såld och vinsten på affären med HSB Malmö kan summeras till 40,3 miljoner kronor enligt de fastighetsvärderingar som lämnats in till Malmö stads fastighetsjuridiska kontor.
Christer Jönsson menar att de värderingar som lämnats in till fastighetskontoret var felaktiga och att vinsten från HSB-fastigheterna var mindre än hälften så stor som värderingarna anger:
– Det var en del i en mer än dubbelt så stor affär och köparen bestämde hur värderingarna skulle fördelas på de olika fastigheterna, säger han till Sydsvenskan.
Knappt hann Christer Jönsson sälja de sex före detta HSB-fastigheterna med god vinst innan Greg Dingizian i juni 2005 säger upp sig från vd-jobbet på HSB Malmö.
– I augusti eller september 2005 får jag ett samtal från Christer Jönsson som frågar vad jag ska göra när jag slutar på HSB Malmö, säger Greg Dingizian.
I oktober 2005 – medan han jobbar sina sista månader för HSB Malmö – blir Greg Dingizian kompanjon med Christer Jönssons son Marcus Jönsson i nystartade Annehem Fastigheter.
Christer Jönsson sitter med i Annehems styrelse och jobbar som konsult åt bolaget.
– Jag informerar styrelsen. Det är känsligt med tanke på att mitt kontrakt med HSB löper året ut, säger Greg Dingizian.
Månaden innan har Annehem gjort sin första fastighetsaffär när Annetorpsgården 1 köps av Heidelberg Cement för 88 miljoner kronor. En affär som HSB Malmö en kort tid innan tackat nej till.
– När jag som vd för HSB Malmö sålt ut fastigheter och fått ordning på ekonomin insåg vi våren 2005 att vi hade ont om mark och köpte rätt så många hektar vid kalkbrottet i Limhamn av Heidelberg Cement, berättar Greg Dingizian.
– I samband med det ville jag även köpa Heidelbergs kontor och marken kring det vid kalkbrottet för att flytta ut HSB Malmös kontor dit. Det var enda gången jag fick nej av styrelsen.
Januari 2006 är inte Greg Dingizian längre vd för HSB Malmö utan kan agera fullt ut som storägare och styrelseordförande i Annehem Fastigheter. Hans blickar riktas mot Lund och HSB Skåne som vill sälja ett stort fastighetsbestånd i Hässleholm, Kristianstad, Kävlinge, Ystad, Lund och Malmö.
Trots att Annehem Fastigheter bjuder tio miljoner kronor lägre än ett konkurrerande fastighetsbolag lyckas Greg Dingizian ro affären med HSB Skåne i hamn den 21 februari. Enligt Greg Dingizian erbjöd Annehem bättre betalningsvillkor jämfört med det högre budet.
Fastigheterna i Kristianstad och Ystad säljs raskt vidare 2006 men de flesta fastigheterna säljs den 21 februari 2008 till danska Property Group.
Enligt Greg Dingizian gjorde Annehem Fastigheter en samlad vinst på mellan 40 och 50 miljoner kronor på att äga HSB-fastigheterna i två år.
Försäljningen av HSB-fastigheterna ingår i en större affär där Property Group köper huvuddelen av Annehems fastighetsbestånd för 708 miljoner kronor. När lånen är betalda får Annetorp 327 miljoner kronor kvar i kassakistan. Pengarna behövs. Mitt under rådande finanskris är Annehem på väg att starta miljardprojektet Point Hyllie.
Greg Dingizian berättar hur hans planer på att bygga ett höghus vid den blivande citytunnelstationen i Hyllie kombinerades med familjen Jönssons idéer om ett livsstilsboende med hög service vid kalkbrottet. De två projekten blev grunden till Annehem Fastigheter.
De många snabba fastighetsaffärerna runt om i Skåne har varit ett sätt att skapa en finansiell bas för de två stora projekten där affärerna med HSB varit en viktig byggkloss. Totalt har affärerna med HSB gett Annehemsfären mellan 80 och 90 miljoner kronor i fastighetsvinster enligt de officiella värderingarna – dels direkt genom affären med HSB Skåne, dels indirekt genom grundar- och ägarfamiljen Jönssons affär med HSB Malmö.
Annehem väntas göra ytterligare en stor fastighetsförsäljning – i Landskrona, där ett samarbete pågår med den lokala HSB-föreningen. Där har företaget köpt ett stort antal centrumfastigheter. Tanken är att skapa en bättre struktur på Landskronas relativt splittrade centrumhandel. Redan har Annehem lyckats locka till sig flera välkända hyresgäster som H&M och Gina Tricot.
Förra året överraskade Greg Dingizian med två stora förändringar.
– Höghusplanerna i Hyllie har krympt på höjden och bytt namn från Malmö Tower till Point Hyllie med en beräknad byggkostnad på 1,4 miljarder kronor. Förutom höghuset i Hyllie ska Annehem bygga klart 18 bostadsrättslägenheter i Limhamn och påbörja 137 lägenheter vid Folkets Park i Malmö.
– Konceptet med ett livsstilsboende vid kalkbrottet i Limhamn ska utvecklas på fler orter och har avknoppats till det självständiga bolaget Victoria park.
Greg Dingizian och Marcus Jönsson är huvudägare i båda bolagen, som sedan i fjor är noterade på Stockholmsbörsens handelsplats First North.
Gå till toppen