Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kolla läsarnas tips från Italien!

Medelhavsblå hav, berg, vulkaner, mat och städer
1. I somras gjorde jag en minnesvärd resa till södra Italien tillsammans med en vän från Rom. Resan gick med bil från Rom via Neapel till Kalabrien och närmare bestämt till Monte Vaticano, som är en mindre halvö på överdelen av den italienska foten. Havet här har den ursprungliga "medelhavsblå " tonen, som jag en gång upplevede i Menton på mitten av 50-talet och här erbjuds de bästa badvattnen i hela Italien enligt mitt ressällskap, som varit runt på de flesta beacher i Italien. Kalabrien anses av italienarna ligga på någon slags "bakgård" och alla klagar alltid på att det är så dåliga vägar dit. De senaste två åren, emellertid, har vägarna blivit något bättre och med tanke på det bergiga och kuperade landskapet i denna del av Italien och dess relativt svaga ekonomiska status är det förståeligt om motorvägen inte går hela vägen fram till målet. Kalabrien är också känt för att vissa familjer, kallad 'ndrangheta, sägs visa intressen för diverse kriminella aktiviteter.
 
2. Berget vid Monte Vaticano stupar brant ned i havet på flera ställen men i berget finns insprängda små "spiaggios" eller beacher som är helt avskilda från omvärlden. Dessa kan bara nås med båt. Vi bodde strax söder om Monte Vaticano i Santa Maria med beachen vid Baia di S. Maria. Här kunde man avtala med yngre män om att bli transporterad per mindre motorbåt till någon av de otillgängliga beacherna av vilka en av de mest kända är Spiaggia Grotticelle. Vi brukade dock åka till en mindre beach av mer paradisisk natur strax norr om Grotticelle. Man avtalar en tid då man ska bli upphämtad och det fungerade bra utan mankemang.
 
3. Det är bra att kunna lite italienska eftersom ortsbefolkningen här mest är vana vid italienska turister från typ Rom, Milano, Genoa, ellerTurino. Detta kan man räkna ut eftersom det framgår av de flesta italienska bilskyltarna. Några ortisar pratar gärna lite tyska eftersom det är ganska vanligt att man gästarbetar i Tyskland vid sidan av sommarsäsongen. Sommaren -07 var mycket varm och torr i Kalabrien och ett flertal skogsbränder ägde rum och de syntes väl speciellt nattetid. Det kristallklara vattnet var ca 26 grader och lämpade sig mycket väl för snorkling för att kolla på korallfiskar som finns kvar trots att korallerna är utdöda.
 
4. Vid beachen i S. Maria finns ett flertal restauranger som serverar goda italienska menyer och naturligtvis glass. För den medhavda lunchmatsäcken tog vi med oss specialiteter från Kalabrien som den goda, starka, röda korven (induia) och även den rökta osten (caciocavallo), som är lite speciell. På ängarna ovanför Capo Vaticano kunde man plocka vild rosmarin, basilika och mynta om man ville krydda lite extra.
 
5. Större närmaste ort är Tropea som ligger ca 20 min med bil norrut från Capo Vaticano. Tropea är numer en typisk turiststad, byggd på en klippavsats, som dramatiskt stupar brant ned mot en kustväg och beachen. Det finns tjockt med turister, ett flertal restauranger och en ganska stor hamn. En dag åkte vi på en heldagstur från Tropea till de eoliska öarna Lipari, Vulcano och sist men inte minst Stromboli. Det var en fin tur med en något större båt. De eoliska öarna ligger strax norr om Sicilien med Lipari som huvudö. Vulcano, har som namnet antyder, en aktiv vulkan och erbjuder bl a en svavelstinkande gyttjebad för hugade kunder intresserade av att kurera allehanda hudåkommor. I Liparis hamn drack vi den klassiska och läskande Granita di limone, som är en citrondrink med krossad is. Stromboli med sin aktiva vulkankrater, har något av en magisk aura omkring sig med den karakteristiska vulkankäglan men också för filmklassikern med Ingrid Bergman och regi av Roberto Rosselini. De båda kändisarna blev ett par under inspelningen av filmen och detta skapade en skandal famför allt i Hollywood. Det var ganska häftigt att kunna känna igen några vyer från filmen, som jag sett några månader tidigare på Cinemateket.
 
6. Man kan även åka på kvällsturer från Tropea till Stromboli för att uppleva det glödande lavasprutet som äger rum regelbundet ungefär var 30:e minut. Båtresan tar några timmar och det är bra att ha en bok med sig på resan. Efter en het vecka i Kalabrien gick sedan färden norrut utmed vägar kantande med vit oleander. Efter ett besök på berömda bakelsetemplet Gambrinus i Neapel, som föranledde ett helt oförståeligt skämt från min sida om att förebilden fanns i Uppsala, gick resan vidare till ett obetydligt svalare Rom.
 
Jan Rundegren
Underbar natur
Mitt Italien tips är Diano Marina som ligger i Ligurien (nordvästra Italien vid medelhavet). Jag var där en vecka förra sommaren, underbar natur och knappt en timme från Monte Carlo med bil. Ett skönt ställe på rivieran som inte var allt för dyrt.
Eskil
Vacker stad och Formel 1
Vill tipsa om Bologna. En sådan vacker stad får man leta efter! År man dessutom bilintresserad besöker man givetvis Ferrarifabriken med tillhörande museum, lamborghinifabriken och Maseratifabriken är ett måste! 
När man ändå är ute och far så passar man på att besöka F1-banan Imola som är San Marinos bana och passar på att även besöka San Marino som är ett otroligt ställe. En höjdare för vem som helst! Har man tur flyger man från Milano och kollar in Monzabanan också. =) Som en liten avstickare en dag kollar man in Florens och njuter av omgivningarna.
Glöm inte heller att njuta av den Italienska maten!
Det är mina tips för en lyckad Italiensemester!
 
Anna Nyberg
Spännande butiker och restauranger
Under en av våra rundresor i Italien hittade vi ”vår strand” vid Orbetello, som ligger på västkusten ungefär mitt emellan Rom och Pisa. Tre landtungor har bildats från fastlandet ut till den lilla bergiga ön utanför – på den mittersta landtungan ligger den charmiga lilla staden Orbetello. En trevlig gågata med många spännande butiker och restauranger gör att det är en behaglig kvällsstämning i staden. På de båda andra landtungorna sträcker sig långa vita sandstränder och den södra blev snabbt vår favoritstrand. Om man orkar promenera en bit så blir strandlivet lite lugnare utan inrutade solstolsplatser.
 
Jag kan varmt rekommendera denna pärla och hoppas att jag snart har möjligheten att åka dit igen.
 
Catarina Schlager
Ligurien
Ligurien är fantastiskt. Särskilt delen söder om Genua, ner mot Portofino och Cinqueterre. Hela den kuststräckan är underbar.
Dessutom finns där massor med restauranger och trevliga kustsamhällen. Man kan bada längs hela kuststräckan.
Kan verkligen rekommenderas!
Henrik
Kobrottning
Jag vill berätta om en verklig pärla i norra Italien som vi besökte hösten 2007. En liten by som heter Tiers och ligger i Rosengarten i Dolomiterna.
Vi bodde på Vajolet, ett litet men och prisvärt hotell som hade både pool och bastu- och relaxavdelning. Maten var god!!
Omgivningarna fantastiska. Utsikten över de vackra bergen från bastuavdelningen ska vi bara inte tala om... På dagarna vandrade vi i de Dolomitiska bergen som verkligen är omväxlande och har båda lätta och svårare vandringar att bjuda på. Efter att ha vandrat i flera timmar kom man ofta fram till liten toppstuga, där man kunde dricka ett glas vin och äta en käsesahnetorte som belöning.
Helt fantastiskt.
En dag i bastun frågar en man oss om vi ska gå på kofesten i grannbyn? Nä, den visste vi ju inte om. Men vi åker dit och får se när alla korna vallas ner från sommarbetet i bergen, ner till byn för vintervila. Dånet från alla de enorma koskällorna är öronbedövande och låter ungefär som en Afrikansk trumfest. Alla korna är utstyrda med diverse tingeltangel. Allra först rider ledarna på gula Haflingerhästar. Nere i byn är festen i full gång. Tysk bumpa-bumpa orkester, goda korvar och massor av öl. När korna ska kläs av sin utstyrsel ska männen (en kvinna var med) visa vem som är starkast och bäst på att brotta ner en ko.
Väldigt rolig fest.
Efter en vecka på detta härliga ställe var själen glad!
Helena Person
De Eoliska öarna
Mina bästa italientips är de Eoliska öarna som ligger i Medelhavet, norr om Sicilien, väster om Kalabrien.
Dit åker man med båt från antingen från Kalabrien tex Tropea eller från Sicilien tex Cefalu, Messina eller Milazzo. Under 90-talet kunde man åka med Fritidsresor till Lipari, eller kombinera Sicilien en vecka och en vecka på Lipari.
Lipari är den största ön som man bör ha som lämplig utgångsö.Massor av övernattningsmöjligheter finns i Lipari stad. Där finns många mysiga restauranger i och runt hamnen. Ön är känd för sina pimpstensbrott som numera finns på Unescos lista över världsarv och skall stängas ner.
Vilcano luktar svavel på hela ön. En av sevärdheterna är engelsmannens villa som är kvar sen man bröt fosfat som är en gul sten som luktar knallpulver. Passa på och tag ett lerbad som sägs vara bra för psoriasis och reumatism. Detta finns i Porto di Levante där man även kan hitta turer upp till vulkanen.Här finns även hotell och restauranger.
Stromboli är bilfri, här åker polisen sk golfbil. Sevärdheter är bla huset som som Ingrid Bergman och Roberto Rosselinini bodde i när de spelade in filmen Stromboli  1949.San Vincents kyrka är väldigt fin. Bada från svart sandstrand. Mysiga gränder med butiker och hotell. Stigar upp till kratern. Vulkanen har ofta lavaström ner till havet.
Panarea är den minsta av öarna. Kända personer har hus på ön. Dyrt ställe. Sevärdheter bla kyrkan i Village of San Pietro. Hotell och restauranger finns.
Salina kallas för Kaprisens ö. Kaprisfestival första helgen i juni.
Alcudi och Filicudi är små öar med befolkning runt 150 pers.
Conny Ek
Rälsbuss runt Etna
Alla som reser till Sicilien (det blir allt flera) borde skriva in " Circumetnea" i sitt program. Det är en rälsbuss som, viket namnet antyder, går runt Etna, faktiskt till stor del där vulkanen genom åren haft erosioner. Mycket bördiga trakter. Efter 100 år går det nämligen att odla i lavan, och det är helt tydligt att det är jordmån så god som mylla.
Rälsbussen passerar olivlundar, vinplantager, citron-, apelsin- och pistageodlingar, fikonträd i massor och även många fikonkaktusar .... Då och då stannar rälsbussen till i små byar (förr i tiden kunde bönderna gå på och av där det passade) och hela tiden har man utsikt mot Etna på ena sidan och fantastiska panoramor åt andra hållet. Man kommer upp 976 meter över havet, så det bjuds verkligen på fina utsikter. Det är mysigt folkligt i rälsbussen, den som kan några ord italienska kan lätt få kontakter under de ca 2 timmar resan tar. Efter halva turen är det någon timmes paus i staden Randazzo, som är så intressant att man gärna kan åka dit separat också.
Turen börjar i Giarre-Riposto och slutar i Catania eller tvärtom. Man kommer alltså inte helt runt, men det är lätt att ta sig hem till Giardini-Naxos eller Taormina, där merparten av sicilienbesökare bor, med reguljära bussar och delvis tunnelbana, om man stiger av i Borgo, som är en förstad till Catania.
Märkligt nog har de svenska resebyråerna, såvitt jag vet, inte tagit upp denna fantastiska rälsbusstur i sina utflyktsprogram.
Gudrun Manell
Lång sandstrand
Vi är en familj som älskar Italien. Det har blivit många bilresor dit under åren och speciellt till Ligurien. I Diano Marina bor lite släkt som vi alltid besöker men vår favorit är ett ställe som vi upptäckte i fjol Pietra Ligure! Jätte mysigt! med en härlig lång sandstrand där man inte är tvungen att hyra solstolar. Det är en upplevelse med blandning mellan gammalt och nytt. Det finns en väl bevarad pittoresk stads kärna med mysiga Lady o Lufsen gränder fyllda med cafér, restauranger, barer och ett torg som är som är mötesplatsen på de varma sommar kvällarna. Ett ställe som passar alla åldrar, dit vi åker tillbaka.
Agneta Lindberg-Andersson
Sicilien
Om jag får välja går min Italienresa till Sicilien, där jag spenderade 10 månader som utbytesstudent i en liten by under gymnasiet. Ön har sitt eget språk, Sicilianskan, som används av de äldre eller mixas med Italienska när man vill dra en vits eller prata med sina närmaste. Sicilianarena är varma och älskar nordbor, men undvik för allt i världen att fråga om maffian! Detta är tabu och dessutom förolämpande för Sicilianarna, som hellre pratar om sitt kulturarv från Antikens Grekland, Normanderna, Spanjorerna och Araberna. Maffian angår inte turister och därför är inte heller Corleone (en liten intetsägande by söder om Palermo) någon sevärdhet. De flesta svenskar åker nog till Taormina, en vacker by med en grekisk amfiteater. Men här är det mycket turister. Åk istället till;
 
1) Riserva dello Zingaro, ett naturreservat nära Trapani med en fantastisk vandringsslinga längs den klippiga kusten och det turkosa vattnet. Ett dussin små kritvita stränder med pyttesmå mjuka stenar uppenbarar sig under vägens gång.
2) Cefalú är Sicilianarnas avspända badort, dyk i vattnet direkt från piren med och njut sedan av Siciliens lena glass som erbjuds iproppad i en vetebulle.
3) I byn Monreale ser man ut över Palermodalen och dess citrusträd. Här finns Siciliens världskända stolthet, en katedral där Arabisk, Byzantinsk och Normandisk stil möts i en gigantisk guldmosaik på ett sätt som bara sägs överträffas av Sofia Moskén i Istanbul.
4) Grekiska tempel (nästan i klass med dem i Aten fast tyvärr inte i marmor) finns i Agrigento.
4) Vandra eller åk skidor på Etna, vulkanen med snöklädd topp som får utbrott då och då.
5) Syrakusa, Lucias hemstad, har en välbevarad grekisk amfiteater och fantastik Barrockarkitektur. Häftigast i Syrakusa är funkiskyrkan som byggts som hem för den Mariabild som anses ha utsöndrat riktiga tårar under några dagar för flera decennier sedan. Här jobbar nunnor från hela världen som informerar om att tårarna inte bara var riktiga människotårar, de var dessutom Jungfru Marias egna! Nämligen har de analyserats i labb och jämförts med andra stänk som hittas på den tunika som Jesu döda kropp lindades in i (och Maria naturligtvis tros ha gråtit över, denna bevaras i Turin). De båda tårvätskorna visade sig vara identiska i sin sammansättning, och alltså borde de komma från samma person – Maria...
 
Påsken är lite svalare och passar bra för turistande, många byar har då dessutom religiösa högtider och färgglada ceremonier på gatorna. I min by, Sciacca, firade man med en Jesus i naturlig storlek som korsfästes enligt tradition på ett torg! Sicilen liknar helt enkelt inget annat...
 
Louise Bengtsson
Gå till toppen