Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Birger Bergh död

Birger Bergh, 72 år, har hastigt avlidit. Han blev bland annat känd som lärd latinprofessor i tv-programmen "Fråga Lund" och "Svar i Lund".

Den kände latinprofessorn, författaren och föreläsaren insjuknade akut i veckan i samband med att han höll ett föredrag om talekonst på Lunds Nation. Trots en snabb läkarinsats på Universitetssjukhuset i Lund, där man kunde konstatera att han drabbats av en massiv hjärnblödning, stod hans liv inte att rädda.
Han var född och uppvuxen i Luleå i en lärarfamilj men flyttade redan 19 år gammal till Uppsala där han läste latin och senare disputerade i ämnet. Han blev fil lic 1964 och fil dr 1968. När en ledig professorstjänst utlystes vid Lunds universitet 1975 sökte och fick han tjänsten vilken han upprätthöll fram till sin pensionering år 2000.
Under 1980- och 90-talen medverkade Birger Bergh i egenskap av lärd latinprofessor i tv-programmen "Fråga Lund" och "Svar i Lund", där han med stor kvickhet och humor besvarade både enkla och mer komplicerade språkfrågor.
Han var medlem i ett flertal lärda sällskap bland andra Vetenskapssocieteten, Fysiografiska sällskapet, Tegnérsamfundet och Lukasgillet i Lund.
Birger Bergh räknades till en av vår tids största experter på medeltidslatin och hans översättningar, artiklar och föreläsningar vittnar om en osedvanlig arbetsdisciplin och produktivitet.
Som författare kom han att bli en av Lundaförlaget Historiska Medias storsäljare. Här debuterade Birger Bergh redan 1997 med boken "Abelard och Heloise" en klassisk medeltida kärleksskildring i översättning från latin och fortsatte med "Karl den stores liv", "Poeten Lars Wivallius", mastodontprojektet "Den Heliga Birgitta" 2002 och senast " Konsten att få rätt", en handbok i talekonst som utkom 2007.
– Det var naturligtvis rena drömmen för vårt förlag att få Birger Bergh som författare och hans plötsliga död är en stor förlust på många sätt. Hans styrka låg i språket i kombination med humor och livsglädje. Birger Bergh var en person som förenade humor och bildning utan att fördenskull briljera med sin kunskap, säger förlagschef Björn Andersson på Historiska Media.
Hans närmaste är sambon Birgitta Kurtén Lindberg samt barnen Gösta, Nils-Erik och Karin med familjer.
Gå till toppen