Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många bilmuseer att välja på

Sugen på att gå på bil-museum i sommar? Det finns många att välja på – bara en bilresa bort.

Sverige
De två mest kända i Sverige är Volvos eget museum på gamla Arendalsvarvet i Göteborg, och Saabs museum på Nohab-området i Trollhättan.
Men det finns fler besöks- och sevärda:
Allan Söderströms privata bilsamling i Malmö, Johannamuséet i Skurup, Bil-kyrkogården på Kyrkö mosse i Småland, Arvika fordonsmuseum, Albinsson & Sjöbergs motormuseum i Karlskrona, Svedinos bil- och flygmuseum i Ugglarp mellan Halmstad och Falkenberg, Skoklosters bilmuseum och många andra. Dessutom har de tekniska museerna i Malmö och Stockholm fordon.
Du hittar de svenska museerna på Motor-historiska Riksförbundets hemsida www.mhrf.se under ”museer” i vänsterfliken.
Danmark
På andra sidan Öresund hittar du bilmuseerna bland annat på danska Triumph-klubbens hemsida www.tr-club.dk under ”Danske & Udelandske Bilmuseer” i vänsterfliken. Där finns också länkar till några engelska bilmuseer.
Du kan också klicka dig fram på www.visitdenmark.dk på ”museer” i vänsterkanten och därefter söka på ordet ”biler”.
Tyskland
Tyskland är Europas, kanske världens, bilmuseitätaste land med en bra bit över 200 bilmuseer med tillsammans runt 15 000 fordon att beskåda.
Redan runt Flensburg och Hamburg finns det fordonsmuseer, men de flesta återfinns i mellersta och södra Tyskland.
Det är inte så konstigt eftersom BMW och Porsche håller till i München, Audi i Ingolstadt norr om München, Mercedes i Stuttgart, Smart i Böblingen utanför Stuttgart, och Opel i Rüsselsheim utanför Frankfurt, medan Volkswagen har sitt högkvarter och huvudfabrik i Wolfsburg mellan Hannover och Berlin. Och alla de stora tyska tillverkarna har egna museer och utställningar.
På Verband der deutschen Museen für Auto, Motor und Techniks hemsida www.deutsche-museums-strasse.de finns en detaljerad lista och en karta med alla bilmuseer inprickade.
Gå till toppen