Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stark oro för dyr student

Snart står studenterna på trappan och sjunger om sina lyckliga dagar. Men att ta studenten är dyrt.– Det kan bli fruktansvärda krav, säger Anita Hallengren, kurator på Katedralskolan i Lund.

Utbildning är gratis i Sverige. Att ta studenten kostar inga pengar – på papperet. Ändå är många elever som snart ska gå ut skolan oroliga för att pengarna inte ska räcka till.
För allting kostar: Balklänning. Fotografering. Håruppsättning. Flashig bil eller släp. Fest. Studentmössa.
Utgifterna droppar ofta in lite pö om pö under våren, men slutar inte sällan på långt över 10000 kronor.
Den sociala pressen att allt ska vara perfekt kan vara hård.
Ilse Adler, kurator på Latinskolan i Malmö, kommer varje vår i kontakt med elever som oroar sig för kostnaderna i samband med festligheterna.
– Ibland får både föräldrar och elever jobba extra inför studenten.
Studentexamen ska vara en fin och minnesvärd händelse i livet. Men det kan bli överdrivet, tycker hon.
– Man ska inte ta i så man sprängs bara för att ha fina kläder på studentdagen.
Olika skolor har olika traditioner. På vissa skolor innebär studenten ett fullspäckat schema flera veckor före själva studentdagen.
Limousine till balen iklädd långklänning och frack, efter att tjejerna har sminkats och fått håret uppsatt på salong. På andra skolor är firandet betydligt mer avslappnat. Vissa skippar balen.
Lund är studentstaden framför andra. På Stiliga högtidskläder i Malmö är det framförallt Lundaelever som hyr frack och smoking till balen, medan Malmökillarna ofta nöjer sig med kostym.
Tjejerna börjar titta efter klänningar redan i januari.
– Det har blivit vanligare att tjejerna köper sin klänning. Allt färre hyr. Många vill ha sin egen klänning, säger Nevzer Semovska, som jobbar på Romantica i Malmö.
Även Kennet Flennmark, gymnasiechef för Katedralskolan i Lund, kommer i kontakt med elever som har svårt att få pengarna att räcka till.
– Personligen kan jag tycka att det kan bli överdrivet runt studenten. Att köpa en särskild studentmössa för 1500 kronor till exempel, säger han.
På skolan finns olika behovsprövade stipendier och premier för elever som kommer från familjer som inte har det så gott ställt. Men stipendierna delas inte ut förrän på själva studentdagen.
Anita Hallengren är kurator på Katedralskolan.
– Det kan bli fruktansvärda krav. Flickorna ska ha fina balklänningar och hårkreationer. En del elever avstår från studentbalen. Men det går att göra billigare, hjälpas åt med frisyrer och sminkning till exempel.
Kraven på den perfekta studenten är något som eleverna skapar själva, utan skolans inblandning. Att bryta mönstret kan vara svårt.
Ilse Adler på Latinskolan tycker att man från skolans håll ska försöka tona ner de aktiviteter som kostar.
– Studenten kan bli fin och minnesvärd utan att vara jättedyr.

Så blir det billigare

Låt kompisar fixa hår och make-up. Hjälp varandra.
Klänning kan köpas second hand eller på nätet, om man är ute i god tid. Fördelaktigt nu när dollarn är så billig.
Ha festen hemma om ni får plats. Fixa maten själv.
Köp klänningar/kostym som du kommer att använda igen.
Be en kompis eller annan duktig fotograf i din närhet att fotografera balen och studenten.
Man behöver inte allt. Välj en billigare studentmössa och inte ett helt paket med glas och annat.
Gå ihop flera i klassen och dela på ett flak.
Gå till toppen